OmTag
OmTag. Säker underhållsfri lagring, finns det?
I några av kommentarerna till förra inlägget kom problemet med att lagra bilder över lång tid upp. När jag rensade ut min mors föräldrahem hittade jag några kuvert med negativ från min mors barndom i en låda på vinden. Negativen var i formatet 6 x 9 cm och bilderna var tagna i slutet av 30-talet eller precis i början av 40-talet, i början av andra världskriget alltså. Förmodligen hade bilderna legat i sin låda på kallvinden i min mors föräldrahem i stort sett sedan dess. När jag senare skannade några av dessa bilder visade de sig hålla en utmärkt kvalitet, de skulle lika gärna kunnat vara framkallade i nutid.
Och det är där jag ser ett problem med dagens digitala filer, hårddiskar, usb-minnen, cd/dvd-skivor är knappast något man kan glömma bort på en vind över generationer och förvänta sig att de skall vara läsbara när någon kanske 50-100 år senare råkar hitta dem i en låda. Nu vill jag inte ha någon analog vs digital (kemisk vs elektronisk) debatt, det digitala har helt klart sina fördelar. Bland annat finns fantastiska möjligheter att strukturera och katalogisera sina bilder och ett obestridligt faktum är ju att det digitala nästan helt tagit över idag.
Men det jag funderar lite över är hur bildarvet kommer att se ut om 100 år? Givetvis kommer det att finnas en hel del bilder som tagits omhand och vårdats av olika institutioner och liknande. Men gemene mans bildskatt, eller bildarvet från nära och kära, hur kommer det att se ut? Problemet med dagens bildfiler är ju att de måste underhållas för att överleva? Visst kan man skriva ut kopior som kanske klarar sig över tid, men 36 st original som ryms i ett negativark i storlek av ett A4 är ju inte något som det digitala erbjuder.
Nu kommer säkert en massa människor tycka att det visst går att lagra sina filer på ett säkert sätt, och man kan ju reproducera hur många original som helst från en digitalfil osv. Visst är det så, men frågan är om det görs och om det finns rutiner som fungerar även om en generation inte har något intresse av att förnya abonnemangen för den säkra datalagringen eller liknande?
Personligen tycker jag att detta är ett ganska ofta förbisett problem, eller att man helt enkelt blundar för det? Hur säkerställs bildernas fortlevnad även om de direkta arvtagarna, eller fotografen själv för den delen, inte har något intresse av att aktivt bevara dessa?
Samma eller åtminstone ett liknande problem finns ju redan med äldre färgbilder, negativen bleknar sakta men säkert bort. Och jag tycker mig redan märkt att även den periodens bilder, alltså de som är tagna med negativ färgfilm är på god väg att försvinna. Hur som helst tycker jag att det är konstigt att det inte tas fram och flaggas för underhållsfria lagringslösningar med tanke på vilket gigantiskt genomslag varje ny DSLR av toppmodell får?
Kanske skulle vi bekymra oss lite mer över hur bilderna vi tar skall överleva över huvud taget än om det kanske snart dyker upp någon ny toppmodell med ännu fler pixlar och ännu bättre iso-egenskaper. För i slutändan är det ganska ointressant hur bra kameran var om inte bilderna har någon realistisk möjlighet att överleva?
Fram tills det finns säkra och vettiga lagringslösningar för gemene man kanske det är dags att damma av en gammal tradition, familjealbumet? Varför inte göra ett sådant varje år eller kanske ännu bättre en bok. Fördelen med dessa är ju också att man helst väljer bilder som kan vara intressanta för nära och kära även om man inte tycker att de håller högsta fotografiska klass. Ironin i det hela är att det ofta är just dessa bilder som faktiskt håller över åren, och inte alla dessa snitsiga kompositioner och allt annat vi gärna ägnar oss åt. :)
Detta har jag också tänkt mycket på.
Jag frågar ofta dom som tar bilder: Vart har du dom? På datorn.....säger dom.....eller usb och inte utprintat:o(
Jag tror det är många barnfamiljer som kommer till att ha få bilder av sina barn om några år...
Mycket tråkigt...
Mvh Synnöve
-affe
Vad jag förstår är bildfiler inbrända på CD av god kvalitet det förvaringssätt som klarar sig längst utan migrering. Följaktligen har jag mina viktigaste bilder på CD, plus papperskopior.
Så dina tankar är säkert helt befogade!!
Tack för dina tips om min rulle!! //Peter
-affe
Det är därför jag fortfarande använder en kemisk process för att fotografera. Visst kan man hävda att allt ändå är fåfänglighet men jag framhärdar. Kanske är det också för att jag är van att arbeta så sedan förra årtusendet.
/Hans
-affe
När det gäller den digitala sidan så gör de plötsliga tekniksprången det svårt för gemene man att hänga med och migrera sina bildfiler innan kompatibilitetsproblemen uppstår. Jag har själv länge funderat kring de här problemen och anser, liksom du, att lättadministrerade backupsystem borde ha högsta prioritet för teknikutvecklare i dag. Inte bara för oss fotoamatörer utan för alal som använder digital teknik.
Fotoböcker är bra och vi borde alla ta för vana att regelbundet göra backup via sådana. De är väl den moderna tidens familjealbum kanske?
/Torbjörn
-affe
Jag tror inte att det är något större problem att hantera sina digitala filer över tid. Man får kopiera över rubbet när man köper nya prylar.
Det stora problemet tycker jag är bristen på information. Min pappa har fotograferat enormt mycket sedan 1950-talet, men han har varit dålig på att skriva vad bilderna föreställer. Det gör att bilderna förlorar enormt mycket i värde för kommande generationer. Därför lägger jag in så mycket info jag kan i bildfilerna när jag skannar hans bilder.
Jag är noga med att skriva in info när jag läser in bilderna i datorn. Tyvärr tror jag att få gör så – och då tappar den fina möjligheten att kunna söka bland sina bildfiler.
Jag tror också, som du är inne på, att det är bra om man gör album eller urval. Vilka är de bästa och viktigaste bilderna? De ska man ha i en mapp på så många datorer som möjligt.
Det är faktiskt inte viktigt att spara allt. Vi lever i en tid just nu då vi vill bevara så mycket som möjligt eftersom vi har bättre möjligheter än tidigare att göra det. Men allt har inte samma värde. Vi får inte drukna i allt gammal. Jag tror på att rensa ut ibland.
Detta problem rymmer två delar, dels det du skriver om, vikten att hantera sina bildfiler på ett vettigt sätt och där finns andra bättre möjligheter med dagens teknik. Men det finns ett problem i att bildfilerna inte överlever utan omsorg någon längre tid vilket gör att det räcker med att man själv försummar det, eller framför allt att någon kommande generation gör det, det går liksom inte att hoppa över underhållet speciellt länge, och det är detta som jag ser som det huvudsakliga problemet.
Sedan har givetvis de flesta inte sparat ens speciellt mycket av sina gamla svartvita negativ. men alla mer eller mindre inbitna fotografer har nog sina negativpärmar och är negativen bara väl fixerade och sköljda kan de leva utan handpåläggning under överskådlig tid i sina negativblad och pärmar. Sedan har nog den noggranne även ganska väl dokumenterat vad dessa föreställer som bilaga i samma pärmar.
-affe
Fördelen med molnet är att allt finns kvar oavsett om datorn kraschar eller huset brinner ner.
Analoga bilder får inte lagras i skåp och hyllor av spånskivor eller andra limmade produkter, annars kan de bli förstörda.
Man kan alltid göra analoga utskrifter i olika form och spara, jag har gjort ett antal fotoböcker, de håller ganska god kvalitet, men eftersom originalen är digitala så är det fortfarande samma problem med hur de skall sparas.
Det jag vill är alltså att man för en seriös diskussion om detta, för min del handlar det inte om någon ny tröttsam analog vs digital debatt, det tåget gick för ganska länge sedan för de allra flesta.
-affe
Ps. Peter angående cd så måste man nog få dessa brända och ytbehandlade på ett annat sätt än de man idag bränner själv eller får från fotolabben. Dessa håller inte speciellt länge som sagt.
Men hur hinna scanna färgnegativen? Det är mycket svårare än svartvitt och dia!
-affe
Jag tycker det här problemet kan delas in i några delproblem. Dels pratar vi helt andra volymer idag jfrt med analoga bilder från förr, dels var de analoga bilderna synliga i form av negativ eller kopior, folk förstod vad det var, men om jag dör i morgon så är det inte ens säkert att någon ser eller förstår vad som ligger på min dator (lite tillspetsat). Tror därför man måste vaska fram guldkornen ur bildarkivet och synliggöra dessa bilder så att alla förstår vad det handlar om.
Se'n har vi bevarandefrågorna. Negativ från förr klarar sig själva på vinden, skriver Du. Det är rätt och det skulle säkert gå att köra någon form av omvänd ingenjörskonst och printa ut de bästa bilderna på åldringsbeständig plast för att den vägen återskapa negativ. Men är det så vi vill ha det? Kanske. Det ger i alla fall en teknikskiftesneutral lagring, eftersom allt som är digitalt med jämna mellanrum måste hanteras för att kvaliteten skall behållas samtidigt som teknikskiften måste överbryggas. Men förmodligen är det fel väg. Man kan inte leva livet baklänges. Den digitala bildexplosionen har precis inträffat och det har tagit många "på sängen". För 10 år sedan var det nog inte många bland "vanligt folk" som kunde föreställa sig hur vi idag vandrar runt med olika manicker och plåtar, hela tiden. Klart är att mycket av allt vi plåtar är skräp och det kommer att hanteras som förbrukningsmateriel, men för de digitala bilder som är värda att bevara så måste det rimligtvis dyka upp åldringssäkra lagringslösningar. Men vi är inte där än. Tills vidare får vi skriva ut de bilder vi vill bevara, samt göra fotoböcker, vilket alltid är en god idé. Då finns bilderna kvar så länge som ingen kommer på att starta ett bokbål.
/Hans
Nej att försöka efterlikna det gamla när det gäller lagring är nog inget att satsa på, men att ta fram underhållsfria åldersbeständig digital lagring tycker jag är något som borde (och säkert även är i vissa kretsar) vara angeläget. Om man skulle kunna bränna egna dvd skivor med hållbarhet till exempel, men dagens varianter degenererar snabbt även fast de ligger i fodral, har jag märkt. :) Men jag tror att det måste till ett underhållsfritt fysiskt lagringsmedia för att det skall funka över tid. Sedan blir det ju lite upp till var och en att avgöra vad som skall lagras till eftervärlden.
-affe