OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Uppskruvat tonläge på nätet och lite framkallning.

Varför blir tonläget ofta så uppskruvat i olika debatter på nätet? Någon känner sig kränkt och svarar med att kränka och så håller det på. När det hela mynnar ut i rena personangrepp tycker i alla fall jag att man passerat anständighetens gräns.

Jag har märkt detta själv när jag skrivit om något ”hett” ämne. En saklig debatt där man vädrar sina olika ståndpunkter är bara vitaliserande för den demokratiska debatten. Men kan man inte hålla sig till detta utan börjar dela ut slag under bältet om någons sjukdom och arbetsoförmåga och i tid och otid måste påpeka att man minsann försörjer densamme eller liknande kanske det vore bättre att hålla sig ifrån debatten?

Åtminstone borde man kanske lugna sig till den värsta hettan lagt sig och läsa igenom vad man skriver en extra gång innan man publicerar. Själv har jag valt att helt enkelt strunta i att svara på kommentarer där jag märker att det finns en hätsk underton eller där jag misstänker att det lätt kan gå över styr om man försöker bemöta kommentaren.

Numera låter jag alltid kommentarerna stå kvar, men för min egen sinnesfrids skull struntar jag helt enkelt i att svara om det inte verkar finnas någon öppning för en civiliserad dialog. Personangrepp och påhopp, ofta dåligt underbyggda från någon som inte har en susning om min situation, undanber jag mig. Däremot får folk gärna tycka tvärt emot och argumentera för sin ståndpunkt, sådant är både givande och nödvändigt.

Åter till väsentligheter, jag framkallade i xtol 1+1 nu igen, och kan väl bara påstå att det är en helt överlägsen framkallare om man vill få ut maximalt ur sina filmer. Jag kör även en del med rodinal om jag vill åt den mycket speciella gråskala denna framkallare ger, dessutom funkar den bra som kompenserande framkallare i hög spädning 1+100 eller mer.

Men skall man köra rodinal gäller det att välja filmer som den funkar med, åtminstone om man plåtar småbild. HP5+ funkar dåligt med rodinal till exempel med ett grovt och samtidigt diffust konstigt korn som resultat. TMAX funkar fint liksom de flesta tkornsfilmer tycker jag, TMAX 400 i rodinal ger en gråskala som för tankarna till 30-talets silverrika emulsioner.

Hur som helst XTOL har varit min huvudsakliga framkallare ganska länge, och det finns skäl till detta. Dels funkar den lika bra till alla olika filmer och dels ger den maximal känslighet från filmerna, i realiteten får man ut mellan 1/3 – ½ steg högre känslighet jämfört med D76 med bibehållet fint korn.

Enda nackdelen är att man måste blanda till 5 liter som ”bara” står sig i ca 4 månader i dunken, man måste alltså plåta en del (ca 35 rullar 135-film) innan tiden gått ut för framkallaren om man inte skall behöva slänga oanvänd framkallare. Nu när jag plåtar i huvudsak med film och kommit igång igen är inte detta något problem, men när jag hade min lågintensiva period fick det bli HC-110 i stället, den håller sig mycket länge.

Inlagt 2013-05-04 02:45 | Läst 2470 ggr. | Permalink
Två riktigt sköna bilder du fått till.

Jag kör också TMAX400 i XTOL och är väldigt nöjd med resultatet. Jag hinner dock aldrig göra slut på de där fem literna innan kemin blir för gammal.
Svar från alf109 2013-05-04 15:04
Tack ska du ha Joakim. Här har jag kört med Ilford FP4+ som jag gillar. Jag kör den på 200 asa i xtol 1+1 och det funkar fint fast den angivna känsligheten är 125 asa.
-affe
Ps. Jag framkallar med tider för 125 asa även när jag kör den på 200 asa.
Snyggt porträtt à la Blues Brother's :). Jag använder också XTOL när jag kör analogt men det är synd att den inte finns i mindre förpackningar.

/Torbjörn
Svar från alf109 2013-05-04 15:05
Jo det borde finnas i mindre förpackningar, 5 liter kan bli lite mycket ibland.
Ha det gott Torbjörn.
-affe
Hej!
Lite kul att läsa om de olika typerna av framkallare,
här är jag lite tråkig och använder mig av D76 som jag alltid gjort. Jag blandar och återanvänder samma kemi till några filmer för att sedan byta ut allt osv. Här läser jag i bland om de som kasserar framkallaren efter varje framkallning men jag tycker att det blir lite väl bra då.

Man lär sig att lägga på tiden i stället lite grann tycker jag.

Då det gäller skölj tar jag vanligt kranvatten som jag mätt upp till ca 20 grader

Men det talas inte så mycket om fixet, jag använder kodaks fix och de funkar bra.

Kanske skulle man testa X-tolframkallare som du säger, jag kör mest kodaks T-max och Tri-x filmer
Glömde att säga,
men en av huvudsakerna till att jag kör analogt mest är att jag gillar kornet i filmerna,
sedan är det helt underbart att använda sig av manuella kameror, främst mellanformat använder jag men även storformat.

Att framkalla för att få ner kornet är inte min stora grej

Har gjort en hemsida nu där jag lagt upp bara analoga svartvita bilder, detta som en kontrast mot det digitala
Svar från alf109 2013-05-04 15:14
Svarar på bägge dina kommentarer här:
När det gäller att använda framkallaren i spädning och slänga efter varje gång så gör jag detta dels för att få samma resultat varje gång och dels så räcker framkallaren inte till mer än en rulle per ca 1,5 deciliter. Det går alltså inte åt mer framkallare att köra så. Sköljer gör nog de flesta i kranvatten. Jag brukar stoppa framkallningen med stoppbad som kan återanvändas ganska många gånger, den huvudsakliga anledningen till detta för mig är att det gör så att fixet håller bättre eftersom stoppbadet gör att man inte får aktiv framkallare i fixet, vilket man får (om än lite) om man struntar i att stoppa eller stoppar med vatten.

När det gäller korn så ser jag ingen skillnad på xtol och d76 men xtol ger lite högre känslighet som sagt, dessutom är den lite snällare mot miljön.
-affe
Det kunde kanske passa med ett visdomsord av Salomo."Den är utan vett, som visar förakt för sin nästa. En man med förstånd tiger stilla"
Svar från alf109 2013-05-04 15:14
Jo det ligger en del i detta.
-affe
Alltid givande att läsa dina inläff Affe, de är välskrivna med substans och sans.
Visst har det blivit hätskare tongångar mellan människor jämfört med när vi var unga. Många starka uttryck gällande hat och "jag skall döda dej". När det gäller exempelvis politiken gissar jag att vi går mot en riktigt smutsig valkampanj nästa år som f.ö. redan startat på Facebook.
Kör också med XTOL. Senast i går, det funkar fint.
Svar från alf109 2013-05-04 15:18
Tack ska du ha Björn.
Jo, jag tycker att detta med vett och etikett ofta gått förlorat på nätet, en sorglig utveckling om man inte kan visa respekt för varandra på nätet då ju detta är mer offentligt än ett privat samtal egentligen tycker jag. Men som regel säger ju övertrampen mer om dem som trampar över än om de som det trampas på.
-affe
Vi var båda nyligen inne på en debatt här på Fotosidan Affe där vissa deltagare gick helt över styr. Man kan bara förvånas. I gamla tider skulle en bildad människa inte fästa sådant i skrift, det skulle möjligen kunnat förekomma på gatan efter krogen i fyllan och villan.
Jag måste säga att den yngre och den medelålders generationen av i dag många gånger är ganska korkade i sitt förhållande till sociala medier. Ogenerat presenterar man skriftligt de mest hårresande formuleingar, riktigt lumpet språkbruk som sedan kan ligga kvar för allmänt beskådande på cyberspace i överskådlig tid. Naivt må jag säga.
Makten 2013-05-04 10:00
Nja, i debatten där det gick överstyr var ingen av er med vad jag kan minnas. Däremot debatterade ni debatten, precis som man gör i media idag. Om huruvida det ska vara en debatt eller inte. Och jag tror att det är därför stämningen blir allt hetskare.
Det finns ingen öppen offentlig debatt i vissa mycket angelägna ämnen. Det tillåts inte och därför bär många på en uppdämd frustration av att inte få uttala sig trots att man kanske dagligen blir drabbad av politiken som förs. Om man sen blir provocerad så är det inte konstigt om motelden blir onödigt hård.
syntax 2013-05-04 10:16
Vi var inne på en debatt där det hade gått över styr. Jag fick mig sedan tillsänt på min privatmail inlägg som hade blivit strukna på grund av sin lumpenhet. Jag gjorde klart för dig Martin precis vad jag tyckte om den saken.
Chasid 2013-05-04 10:18
Nu är den där urspårade debatten glömd och förlåten och jag hoppas att vi har fått med oss lite mer visdom i bagaget, visdom som vi kan ta lärdom av om samma sak skulle hända igen så att vi fortsättningsvis kan hålla debatten på en samlad och saklig nivå.
/Mikael Good
Makten 2013-05-04 10:27
Peter: Du var väl inte alls inne på den debatten? Eller menar du att även diskussionen om diskussionen "gick överstyr"? Den finns ju kvar för alla att läsa och innehåller inga konstigheter. Det du fick per mail var från ett helt annat blogginlägg, vilket kanske inte framgick.
syntax 2013-05-04 12:34
Den där sortens enkla diversionsmanövrar för att flytta fokus går jag inte på Martin.
Svar från alf109 2013-05-04 15:22
Jo det blir nog lätt att man hugger sig själv i ryggen om man far ut mot någon på nätet. Som sagt alla kan ju gå in och titta, så det borde ju om inte annat ligga i eget intresse att inte ställa sig själv i allt för dålig dager kan man tycka.
-affe
Makten 2013-05-04 17:30
Peter: Du påstår saker som inte är sanna, så det handlar inte om manövrar. Den diskussion som du deltog i var INTE den som ballade ur. Varför har du så svårt att acceptera det?
Till ett inlägg med rubriken; "Internets detektiver följer dina digitala fotspår" fick jag den här mycket tänkvärda kommentaren av en läsare: "Allt jag gör syns, surfa som om någon hängde över axeln".
Det som jag gör och skriver på internet kan också bli det som ställer sig mellan mig och mitt drömjobb. Därför försöker jag att tänka efter före jag skriver något och om jag är arg så skriver jag helst inget förrän jag har lugnat ned mig. Att skriva i affekt är aldrig bra, den som blir arg förlorar alltid matchen.
/Mikael Good
syntax 2013-05-04 10:21
Att skriva på internet är som när man förr i världen skrev ett vykort. Alla som stöter på det kan se vad där står. Där var sambandet direkt och fysiskt, folk begrep lätt den saken. Nu begriper man tydligen på vissa håll inte alls, bara för att det är digitalt.
Svar från alf109 2013-05-04 15:26
Jo så om inte annat borde man av ren självbevarelsedrift tänka sig för vad man skriver på nätet om och till andra.
-affe
Fina bilder på coola killar.
När det gäller debatter så är det kul att de finns men personangrepp skall absolut undvikas, vi måste visa respekt för andras åsikter även om de avviker från sina egna.
Svar från alf109 2013-05-04 15:28
Jo just att respektera varandra är viktigt och inte förväxla åsikt med person vilket är ganska vanligt. Alla är ju förhoppningsvis något mera än några enstaka åsikter på nätet. :)
-affe
Felet med att sitta bakom en skärm och ventilera sina åsikter,bättre att vara på plats och öga mot öga.
syntax 2013-05-04 12:41
Så sant. För min del brukar jag erfara en högst betydligt mjukare ton öga mot öga.
Svar från alf109 2013-05-04 15:38
Jag tycker att det kan funka ganska bra att ventilera åsikter på nätet också i och för sig, men då krävs det att man gör just detta och att man inte låter det gå över styr. Sedan kan det ju vara meningslöst att försöka övertyga någon annan om sin egen sanning om man står långt ifrån varandra. Men så länge man visar respekt mot varandra tycker jag inte att detta är något stort problem.

Men jag tror att ganska många tar ut sin frustration via tangentbordet på nätet, ofta häver de nog ur sig sådant de aldrig skulle ha modet att säga öga mot öga. Och sett ur det perspektivet kanske nätet fungerar som någon sorts säkerhetsventil för en del, låt oss hoppas att det åtminstone bidrar till någon färre "Anders Behring Breivik" i samhället så kanske det fört något gott med sig.
-affe
syntax 2013-05-04 18:33
Det var en ny tanke Affe, grattis (det är faktiskt inte så vanligt med saker som man i min ålder inte har hört förut). Kanske nätet är en effektiv säkerhetsventil för små arga pluttar som inte vågar säga pip öga mot öga... :-)
Johan Svensson 2013-05-04 19:54
Ja där har du ganska rätt Alf,vad jag ville ha fram är när det går ett par steg längre än bara åsikter,ja som hot och otrevligheter.
Makten 2013-05-04 20:01
Herrarna bör också betänka att vid ett samtal i verkliga livet så kan man inte få sin motståndares åsikter att försvinna genom att trycka på en knapp. Man måste bemöta dem, om man inte vill gå därifrån med den nesa det skulle innebära.

Vad gäller "arga pluttar" så gissar jag att ilskan kan vara minst lika stor hos lite äldre pluttar, med både utbildning, intelligens och livserfarenhet. Att bara avfärda det som "näthat" hjälper inte. Det beror fortfarande på något slags missförhållande som inte diskuterats tillräckigt i det offentliga rummet.
Vad gäller nätdebatter, så har det här förekommit tidigare,
de e bara att de här åsiktstalibanerna inte har kunnat gör sig hörda i så stor grupp innan internet kom! ;)
Nu har alla tillgång till en "skrivmaskin" och internet,
och då skall ni minsann få höra min åsikt,
som e den rätta åsikten, fattar ni inte det! ;)
Visst låter det litet talibanskt va? ;)
/B
Svar från alf109 2013-05-04 15:39
Jo internet ger ju alla samma möjlighet att nå ut. :)
-affe



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?