OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Huvudsaken är att ha rätt, eller att tala om för andra att de har fel...

Varför är det så förtvivlat viktigt att tala om för andra att de har fel när de väljer annorlunda mot en själv? Eller varför verkar så många känna sig påhoppade när någon skriver om sina val och dessa inte är de samma som de egna? Det har ju varit en del snack om analogt vs digitalt genom åren, där bägge sidor ofta är lika goda kålsupare när det gäller intoleransen gentemot de som tycker annorlunda än de själva.

Själv plåtar jag huvudsakligen analogt med svartvit film därför att det är bäst för mig, och ingen jävel har rätt att ifrågasätta detta. Om jag däremot skulle gå in och påstå att det vore bäst för andra skulle det vara en helt annan sak.

För mig står den analoga fotografin för en ursprunglig form av fotografi som jag uppskattar, silversalternas möte med ljus i ett mörkt rum. Det finns något magiskt i detta för mig, och som jag nämnt tidigare gillar jag de fysiska originalen i form av negativ av flera anledningar.

Dels är de relativt arkivbeständiga utan handpåläggning och dels kan jag fortsätta att arbeta med processen där ljus möter silver genom att göra mörkrumskopior från dessa negativ. Detta är viktigt för mig, jag begär inte att det skall vara viktigt för andra, men på samma sätt som jag respekterar deras val begär jag samma respekt för mina egna.

Nu handlar inte mitt val om att jag inte har kört digitalt och därmed saknar referenser, det kan vara viktigt att påpeka. Jag startade mitt digitala fotograferande i början av 2000 talet med en Sony CyberShot på 3,2 mp, sedan blev det en eos 300d som var den första ”överkomliga” konsument dslr, efter detta blev det en Nikon D90, Samsung nx10, Canon 5D Mk2, Sony Nex 5n och en del kompaktkameror Panasonic LX3, Ricoh GRD3 och en Canon S110 bland annat. Nu har jag Nex:en och S110 kvar. Hur som helst, mig passar det bättre att plåta med film fortfarande och det är det som är rätt för mig. Nog om detta.

Annars fick jag hem Salgados senaste bok: Genesis, här om dagen, fantastiska bilder och en fantastisk person, kolla det här föredraget. Men för att ett ögonblick knyta tillbaks till det tidigare tycker jag bättre om de tidiga analoga bilderna än de senare digitala i samma bok, för mig känns de mer levande.

Och innan ni kommenterar detta betänk noga vad jag skriver: ”,,, för mig känns de mer levande.” Jag skriver alltså inte att andra behöver tycka likadant eller att det är så i någon objektiv mening. Just detta tycker jag att ganska många missar, såväl när de kommenterar andras synpunkter som när de ger uttryck för sina egna. Alltså att göra skillnad på något som framförs som en personlig åsikt och något som framförs som en allmängiltig sanning.

Inlagt 2013-05-09 00:44 | Läst 2042 ggr. | Permalink
Hej Affe En intressant iakttagelse jag har gjort på mina senaste promenader är, att Ryska Lettiska turister, också tycks föredra film och analogiska. kameror. Många Praktika -kameror, ses ofta just nu på Västerlånggatan, och mot strömbron.
Som du riktigt påpekar. Gå till väga med det du trivs med.
/ Bengt
Svar från alf109 2013-05-09 19:50
Det handlar om att göra det som känns rätt för en själv, och ge andra samma frihet. :)
-affe
Hej Alf
Jag kör både digitalt och analogt men skiter fullständigt i vad andra tycker om detta. Skall väl tillägga att jag föredrar det analoga. Varför skall vi överhuvudtaget behöva försvara den teknik vi använder. Vet du jag tror att det är ren djävla avund då folk kritiserar denna gamla genuina teknik som också kräver så mycket mer av utövaren. Jag tycker nog att var och en som fotograferar och är verkligt intresserad borde lära sig ursprunget till den fotografiska bilden. Lära sig hela hantverket från kemi till slutprodukt. Vad faen skall dom använda den dag då dom digitala systemen slås ut, det finns en övertro på den digitala tekniken och att den skall fungera i evighet, samhället är sårbart. En dag då allting skiter sig kanske vi får gå tillbaka till blyerts, kolkrita och bomullspapper och camera obscura för att skapa våra bilder. Och även pappret i sig kräver sin teknik för framställning. "Tycker jag alltså"...
Må gott
/Hans-åke
Svar från alf109 2013-05-09 19:51
Var och en får göra som de vill givetvis, men jag tror att ganska många skulle ha glädje och nytta av att testa på fotografering "old style". :)
-affe
Fina bilder och det känns som om det skulle vara det enda som intresserar.Ha en bra Dag /bert
Svar från alf109 2013-05-09 19:52
Visst är det bilderna som det handlar om, vägen dit är individuell. :)
-affe
Vad säger man,
titta på min hemsida så inser du nog själv att jag också tycker att analogt är mer passande för mig.

http://fotomojje.hostzi.com/

Hoppas inte att du tar illa vid dig, men när jag skulle göra en hemsida så kändes det som om det analoga var mer spännande att lägga upp där. Det är även mycket roligare att sitta vid ett ljusbord med lupp och granska negativ, svårt att förklara men så tycker jag.

Sedan tycker jag att det är så jäkla skoj med mellanformat och större format, problemet är ofta kostnaden då som blir dyrare. Om jag haft möjlighet och ekonomi och kunskap till det så hade jag gärna kört Wet plate, men har varken utrymme eller ekonomi till detta. Men visst ser det magiskt ut.

Retar länken dig så tar bort den bara, inga problem.
Svar från alf109 2013-05-09 19:55
Tycker egentligen inte att det blir så mycket dyrare med större format, man tar ju mycket färre bilder. Våtplåtstekniken är ju ganska bökig, men det är nog mer böket än kostnaderna som sätter käppar i hjulet för de som är intresserade.
-affe
När jag tidigare i livet var yrkesfotograf var det andra som bestämde vad och hur jag skulle fotografera. Nu bestämmer jag dessbättre själv. Precis som du påpekar så är man själv enväldig domare när det gäller innehållet i den egna hobbyn. Vissa tycks inte inse det, utan går på som ångvältar med vad dom anser "blir bäst". Jobbiga typer - men alltför vanliga!

Den klassiska mörkrumsbaserade fotografin upphör nog aldrig att ha sin lockelse för den som har varit med. När jag på 1960-talet såg min första egna bild långsamt visualisera sig i framkallningsskålen i det dunkla mörkrummet, tyckte jag att det var trolleri - magi. Sedan var jag ohjälpligen fast i detta med fotografi.
Svar från alf109 2013-05-09 20:00
Jo, det är lite trist att man inte kan respektera varandras val utan att det ofta mynnar ut i någon form av ställningskrig. I stället för att helt enkelt erkänna att varje teknik har sina respektive fördelar och nackdelar måste man framhälla de egna valens förträfflighet och således andras dumhet oavsett vad det gäller. Jag har ju lyft fram detta med arkivbeständigheten som en sak som jag tycker är bra med den svartvita analoga fotografin, men inte ens detta kan de mest inbitna digitaltalibanerna erkänna. Eller så försöker man förringa betydelsen av det, i stället för att erkänna att detta är ett problem där man borde jobba hårt för att få fram fungerande lösningar även för gemene man.
-affe
Tvånget att ha rätt och att göra rätt och därmed behovet att tala om att andra gör fel, handlar det inte om osäkerhet egentligen, behovet av att ha en tillhörighet. Tommy eller Elvis? Svara rätt, annars är du utanför. Befinner man sig där även i sitt fotograferande också är det svårt att gå utanför reviret, och kanske farligt för egot som då tappar kraften.
/J-O
Svar från alf109 2013-05-09 20:01
Det handlar säkert om någon form av osäkerhet i grund och botten.
-affe
Du vill köra analogt, du gör det och resultatet blir mycket, mycket bra. Det är ju det som är det viktiga! Kör på, det behövs folk som upprätthåller den kunskapen.
Svar från alf109 2013-05-09 20:02
Jo jag kommer säkert att köra på efter eget huvud. :)
-affe
Jag tycker inte ens att man ska behöva påpeka det som du skriver! Självklart ska man få använda den kameran som man själv föredrar oavsett om den är analog eller digital. Det viktigaste är att koncentrera sig på sina bilder och att hitta sitt eget personliga uttryck. Sebastiao Salgado är en fantastisk fotograf med ett stor hjärta och engagemang för människorna som han möter, han är helt klart ett föredöme på många sätt och vis
/Mikael Good
Svar från alf109 2013-05-09 20:03
Jo det borde vara ganska självklart kan man tycka. Salgado är en av mina favoriter.
-affe
Visst är det tråkigt med bråk "inom familjen" men det förekommer ju bråk även inom andra konstformer så det är nog något vi får vänja oss vid. Du poängterar ju väldigt tydligt att det är din uppfattning som gäller och inte någon objektiv vetenskaplig rapport som ligger till grund för dina ställningstaganden.

Vi har befunnit oss i en brytningstid ganska länge nu mellan gammal och ny fototeknik.
Många nytillkomna fotografer har gjort en mycket kort fotoresa och i de allra flesta fall är den dessutom enbart digital. De har ingen, eller mycket ringa, erfarenhet av analog fotografering. Å andra sidan finns det också fotografer som enbart fotograferar analogt och aldrig har provat på digital teknik. När dessa båda grupper debatterar med varandra gör de det utan att ha tillräckligt på fötterna. Det blir låsningar och trista beskyllningar.

Det förekommer tyvärr, från båda sidor, ett självförhärligande av den egna tekniken som ytterligare spär på motsättningarna. Jag arbetar med bägge teknikerna och trivs med det. Det berikar min fotografering och det är lusten som får styra vilken teknik jag väljer. Bägge har sina för- och nackdelar.

/Torbjörn
Svar från alf109 2013-05-09 20:06
Jag tycker att man alltid bör respektera andras val, oavsett hur man väljer själv. För mig handlar detta om tolerans mot sina medmänniskor, en sak att lyfta fram hur man själv gör och varför, en helt annan att försöka tvinga på någon annan sin personliga "sanning".
-affe
Jo Sebastiao Salgado är en otrolig fotograf, en annan av mina favoriter är Pedro Luis Raota från Argentina - makalösa bilder. I övrigt tycker jag var o en får bestämma vad han vill säga o med vilka verktyg. LO
Svar från alf109 2013-05-09 20:10
Jag hade missat Pedro, tack för tipset. Jag var inne på nätet och tittade och min enda negativa synpunkt är att han verkar ta i lite väl hårt i efterbehandlingen för min smak här och där. Annars kan man nog snacka om ett sydamerikanskt bildspråk som gärna är lite "bibliskt" på samma sätt som renässansmålarna till exempel.
-affe
Dubbelolle 2013-05-09 20:16
Jo hans bilder är nog väldigt ofta rätt planerade och kanske lite tillrättalagda - men ändå fantastiska o magiska på nåt sätt. LO
Tja, utgångspunkten i din rubrik reducerar ståndpunkterna. Man skulle skämtsamt kunna säga att du har fel.
Jag ser ändå ingen radikal skillnad i dina bilder med handhållen kamera..
/H
Svar från alf109 2013-05-10 15:31
Nej, själva slutresultatet är det nog svårt att se skillnad på, det handlar nog mer om vad man trivs att hålla på med.
-affe



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver