OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Fastnar man i typsnitten missar man lätt innehållet.


Sally och farsan 2010

Att försöka komma bort från att skriva om teknik är inte det lättaste. Speciellt eftersom detta i huvudsak är en fotosite. Jag har också märkt att när jag skriver om saker som känns angelägna som till exempel bostadssituationen i Stockholm eller annat som kan uppfattas som politiskt så rör det oftare upp känslor hos några som inte delar mina åsikter än skapar någon form av debatt.

Jag tycker också att fotosidans bloggar tenderar att dras åt det myspysiga hållet. Många verkar vilja ha lite lagom lättsmälta trevligheter, både bildmässigt och textmässigt, känns det som. Inget fel i det, men då kanske mina ibland "allvarstyngda" bloggar inte alltid följer mallen riktigt.

Dessutom är det ju ganska svårt att skriva om fotografi, om man inte skriver om teknik, ämnet blir ganska snabbt uttömt. Åtminstone när det kommer till den dokumentära fotografin, som jag huvudsakligen skriver om. Det är kanske händelserna som borde få belysning i första hand och inte bilderna i sig så mycket. Om vi tar en sådan som Salgado till exempel så vill han ju något med sina bilder, men ganska sällan förs diskussionen om hur väl han lyckas eller misslyckas med att nå fram med sitt budskap?


Farsan vid köksbordet 2010

Man diskuterar och dissekerar ofta bilderna helt från en estetisk synvinkel och bortser från hur väl de fungerar för att förmedlar sitt budskap. Detta leder ofta ganska fel tycker jag, fokus flyttas från de problem eller missförhållanden fotografen försöker lyfta till rent estetiska frågeställningar runt bilden i sig, ofta av teknisk karaktär.

Skall man snacka om dokumentär fotografi så att det blir meningsfullt skall man nog helst snacka om det med folk som inte är det minsta intresserade av fotografi i sig, men väl av samhällsfrågor. Om en dokumentärfotograf lyckas kan inte bedömas av en elit som i huvudsak intresserar sig för om bilderna går jämt upp till komposition och färg- eller grå-skalor.

Don McCullin uttryckte det bra i en intervju när han sa att han ville att hans bilder skulle träffa hårt som ett knytnävslag när Svensson slog upp tidningen vid frukostbordet (fritt översatt). Jag tror att det skulle vara nyttigt både för mig och för andra att försöka lyfta oss över rena fototeknikaliteter till att försöka känna in hur vi tycker att bilderna fungerar i sitt sammanhang. När vi ”läser” bilder tenderar vi allt som oftast att fastna i typsnitten och därmed riskerar vi att missa hela innehållet.

Bilderna förresten är bland de sista jag har på min far, en person som betytt mer för mig än någon annan.

Inlagt 2013-05-11 00:34 | Läst 1924 ggr. | Permalink
Tycker du fått till fina bilder av far din!
Svar från alf109 2013-05-11 17:11
Tack ska du ha Anders.
-affe
Alf, Att snacka bildinnehåll med folk som inte själva fotograferar är ofta väldigt framgångsrikt. Att försöka prata med andra fotografer blir snabbt tröttsamt eftersom dom främst gillar sina egna bilder. Jag kände ju inte Din farsa, men jag gillar Dina bilder från den värmländska landsbygden. Känner så väl igen miljön, hur det långsamma tempot satt sig i väggarna. Har besökt många sådana kök som Din far sitter i. I min ungdom fick jag nästan panik, ville ut. Men nu kan jag tycka det är intressant att fundera kring hur livet format miljön och hur miljön format livet. Båda bilderna innehåller många detaljer att fundera kring. Riktigt bra! /Hans PS Vi var i Köla tidigare i veckan. Våren har inte hunnit speciellt långt där. Kolla www.wbi.se för värmländsk uppdatering. DS
Svar från alf109 2013-05-11 17:17
I Köla har jag varit några gånger, det är fint där med sjöar och berg. Jag har ju vistats en hel del i kommunen sedan jag var barn eftersom mina morföräldrar bodde där och senare flyttade ju mina föräldrar på ålderns höst in i stugan.
Var inne och tittade på din blogg, och som vanligt ligger väl våren 2-3 veckor senare där än här, och nu har det ju gått ovanligt trögt även här.
-affe
Jag är visserligen en sån som bara plåtar för mitt eget höga nöjes skull, utan allvarliga avsikter. Men jag har alltid stort utbyte av dina blogginlägg och dina bilder!

Jag minns ett citat från 60-talet, tyvärr inte av vem. Han pratade om fotografer med stora framgångar men utan "djup" eller vad man skall kalla det. "They are overexposed and underdevolped" sade han...

Där befinner inte du dig! ;-)
N Thomas Meldert 2013-05-11 13:35
Det där är ett riktigt bra citat, Christer =)
aasaboe 2013-05-11 16:07
Ja, det satte sig på en gång ;-) Jag är ganska säker på att det var i möjligen Popular Photography, mer troligt när den bytt namn till Populär Fotografi. Men dessvärre är namnet bortblåst...
Svar från alf109 2013-05-11 17:18
Tack ska du ha Christer.
-affe
Du har en viktig poäng här Affe! När jag tittar på mina egna bilder, så de som jag tycker håller är väldigt varierade i det tekniksa uttrycket. Grovkornigt går lika bra som finkornigt och om de är 100 skarpa eller lite mjuka i skärpan har heller ingen större betydelse när det kommer till kritan.
Ha det fint!
Nils/

http://glasbloggen.blogspot.com
http://www.collectorsweekly.com/user/rebessin
Svar från alf109 2013-05-11 17:20
Tack ska du ha Nils, hoppas allt är bra med dig.
-affe
Alla sorters bloggare får finnas, Alf. Dina berikar mer än andra.
Svar från alf109 2013-05-11 17:21
Tack ska du ha Thomas.
Och visst måste alla sorter få finnas. :)
-affe
Jag läser din blogg därför att du skriver väsentligheter och har fina bilder.
Jag håller även med dig att för mycket teknikaliteter förtar bildernas innehåll, man fokuserar på träden och missar skogen. Till detta räknar jag även digital/analog diskussionerna som ofta går till överdrift.

Dagens bilder på din far är personliga och känns nära.
Svar från alf109 2013-05-11 22:36
Tack ska du ha Stefan.
Jag har bestämt mig för att försöka skriva mindre om teknik och kanske, efter bästa förmåga, fördjupa snacket runt bilder i stället. Vi får se hur det går. Alla dessa A vs B diskussioner tenderar att bli både tröttsamma och meningslösa, tar för mycket energi från det viktiga tycker jag ibland. Sedan kan det ju vara intressant att få info om prylar också, men jag tycker att det får väl hård slagsida ibland.
-affe



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver