OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Upplopp och komposition

Jag har mottagit lite konstruktiv kritik på mina kompositioner den senaste tiden. I huvudsak har kritiken handlat om att jag lämnar väldigt lite luft i ovankanten av en del bilder, vilket ger en viss obalans.

När jag själv går in och kollar så tycker jag kanske att det är en del av uttrycket. Det är lätt att bli Gerry Johansson klinisk i sina kompositioner tycker jag, och jag är ingen stor fan av detta. Jag tycker att bilderna lätt blir för sterila på något sätt. Och om man går mot den andra ytterligheten, Lee Friedlander, så tycker jag att det ofta blir för rörigt för min smak.

Personligen hamnar nog en del av mina kompositioner någon stans mitt emellan, det är där jag känner att jag trivs, lite lagom rörigt och ”fel” proportioner. Jag tycker att det skapar en spänning i en viss typ av bilder som jag håller på med. Annars är jag ganska konservativ när det gäller mycket annat, som porträtten till exempel.

Anledningen till denna, i mina mått mätt, tidiga blogg är att jag har en magsjuk hund som hållit mig vaken hela natten.

Annars, det som händer i förorterna: jag blir bara så trött. Oavsett om det handlar om invandrargäng eller fotbollshuliganer så verkar de utrustade med huvud mest för att det inte skall regna ned i halsen på dem. Och så undrar folk hur ett nazzeparti kan bli så populärt?

Jag är trött på alla dessa som gör sig själva till offer hela tiden, man ger dem en fristad från förtryck och förföljelse och som tack för hjälpen förvandlar de hela stadsdelar till krigszoner. Fan, det var det jag trodde att de ville komma bort ifrån. Och visst, jag är medveten om att det är en liten tongivande klick som ställer till det, så är det alltid.

Men då borde den skötsamma majoriteten ta denna klick i örat oavsett om det handlar om invandrarhuliganer eller fotbollshuliganer kan jag tycka. Jag är leds på att höra alla bortförklaringar att det var polisen som provocerade och så vidare, hur fan skulle man själv reagera om man som brandman eller polis utsattes för stening när man försökte utföra sitt jobb?

Lite mer civilkurage och dessa ligistfasoner skulle snart vara historia, men då gäller det att inte skylla ifrån sig på samhället eller något annat utanför sig själv så fort det går åt helvete. Sedan att vi har en helt havererad integrationspolitik är givetvis något som man måste ta tag i, men under ganska lång tid har det varit tabu att ens påtala att det finns några problem.

Man behöver inte vara vare sig emot en generös flykting politik, en stor invandring eller nazist för att tycka att individen bär ett ansvar för sitt eget beteende. Men tyvärr är det den stämpeln man ofta får om man vågar knysta om att allt kanske inte är guld och gröna skogar. För att lösa problem måste de först identifieras, och det absolut första steget är att våga erkänna att de finns.

Inlagt 2013-05-23 11:19 | Läst 1906 ggr. | Permalink
Det var en kille som heter Patrik Pelosio på Nordegren o Epstein på P1 idag som hade en hel del vettigt och intressant att säga det som hänt.
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4058
Renzo Aneröd har också skrivit en hel del intressant i ämnet.

Annars så ser jag nog inte kompositionen som det intressantaste i en bild utan hur jag känner när jag tittar. Ungefär som med musik, jag kan lyssna på den mest skräniga och ostämda punken med samma välmående som jag lyssnar på "Mephisto & Co" med Eiji Oue medans mycket av den tillrättalagda musiken gör mig oberörd.
Förr var man ute sent på nätterna och jag får en igenkänning i dina bilder när man traska hemåt i ensamhet och lugnet. Idag är jag ute riktigt tidigt istället och möter samma lugn.
Svar från alf109 2013-05-23 20:49
Intressant inslag. När det gäller komposition tycker jag att den kan vara ganska avgörande för en del bilder och mer eller mindre betydelselös för andra.
-affe
Sverige tar emot 100 000 invandrare per år. Det är fem gånger mer än Tyskland per capita. De flesta flyttar till storstadsområdena. Kanske ligger det något i det som Jimmie Åkesson säger - att S och M vill väl, men ingen integrationspolitik i världen klarar av att hantera en så stor invandring. Det finns några talesätt som politikerna kan tänka på: vägen till helvetet är kantad av goda intentioner. Det bästa är det godas fiende. Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.
kiwawa 2013-05-23 20:30
Det är ett svårt bedrägligt sätt att handskas med siffror för att fiska röster.
Nettoinvandringen är ca 50 000. Av dessa är nästan 30% från norden där svenska återvändare är den absoluta lejonparten. Den näst största gruppen är syrier vilket inte är så märkligt och dom är ca 5000.
Rätt långt ifrån 100 000 problem va?
Svar från alf109 2013-05-23 21:02
För mig är det inte antalet som är problemet utan att man måste ha en fungerande integration oavsett om det handlar om 10 eller 100000. Som det funkar idag verkar det som om man lämpar av folk i de redan segregerade områdena och sedan mer eller mindre skiter i dem. Det är där jag tror att det gått ordentligt fel. När vi hade en stor arbetskraftsinvandring uppstod sällan problem just därför att dessa inlemmades i det Svenska samhället och fick kontakt med andra än den egna gruppen på en gång. Detta tror jag är den brinnande punkten som man helt missat idag.

Min frustration handlar om huliganism där jag anser att varje person måste vara ansvarig för sina egna handlingar. Jag blir leds på detta att man alltid skyller på någon annan så fort det går åt pipan. Det finns förmodligen inte en enda person där man inte kan dra fram dålig potträning eller någon elak lärare i småskolan eller där man inte kan finna något som personen upplevt som en oförrätt. Men om man börjar rättfärdiga kriminellt beteende med sådant så blir allt som händer alltid någon annan än förövarens fel.
-affe
kiwawa 2013-05-23 21:31
Men nog fanns det problem med integrationen på 70 -talet med men det syndes nog inte lika väl som idag, mer än att fördomar om den supande finnen cementerades. Men jag håller naturligtvis med om att det yttersta ansvaret för stenkastning ligger hos den som kastar sten.
Iwa 2013-05-23 22:17
Själv tror jag att mängden spelar roll. Inom alla andra områden inser vi att proportioner har betydelse. Varför inte så på integrationens område? Alla inser att om en miljon hårdföra islamister per år invandrade skulle det inte gå. Alla inser också att om tre välutbildade norrmän per år invandrade skulle det inte finnas några problem. Någonstans däremellan går gränsen. Det är som med bearnaisesås. För att såsen skall koagulera och bli fin måste oljan hällas på i lagom takt. Om man häller på för mycket på en gång skär sig såsen. I så fall måste man ta en paus och vispa hårt för att den olja som redan vispats i ska kunna smälta ihop med äggulorna. Sedan kan man försiktigt börja hälla igen. Det är likadant med invandringen. Nu har det skurit sig. Låt oss ta en timeout.
Makten 2013-05-23 22:37
Janne, att "integrationen" funkade på 70-talet var för att det inte fanns någon integration. Då handlade det om assimilering. De som kom hit tvingades att anpassa sig till svenskarna. Det skulle säkert funka skitbra även idag. Då hade man ett "vi-tänkande", som att alla kunde och skulle bli svenskar. Idag är det tvärtom. Man vurmar för "vi-och-dom" genom att låta vissa grupper slippa de krav som infödda svenskar står under.
Antipodian 2013-05-24 05:57
Visst kan man "klara" stora strömmar människor om det sker genom assimilering.

Här i Australien är 23% första generationens invandrare - dubbelt så stor andel som för Sverige.
Det finns demografiska ojämnheter bland etniciteterna, men "förortsgettot" lyser med sin frånvaro.

Andra skillnader är att arbetskraftinvandringen är den stora posten och det finns definitivt ett grupptryck att "sköta sig" eller packa och resa "hem".

Hittills har jag tyckt att Australien med sitt assimilationstryck och sin bitvis hårdhänta och "omänskliga" flyktingpolitik inte har varit något att yvas över - men det som just nu händer i Sverige och liknande händelser i England och Frankrike har gett mig en mer nyanserad bild på hur immigrationspolitiken hanteras på olika ställen i världen.

Tack för att du tar upp ämnet.
Johan
Alf, jag vill egentligen inte diskutera politik. Vi vet var vi har varandra. Men jag måste bara påpeka att det du gör när du kallar fredliga demokrater för "nazzeparti" är just det du i nästa andetag klagar över. Du bidrar till att ämnet förblir tabu när du sätter denna felaktiga och nedvärderande stämpel på människor som faktiskt tar problemen på allvar och som känner att de inte har någon annanstans att vända sig.

Själv tror jag inte alls att ligisterna ser sig som offer. Problemet är att etablissemanget gör det, så att samhällets institutioner (polis, rättsväsende, skola) inte tillåts vidta lämpliga åtgärder. Det kan knappast vara vanliga privatpersoners ansvar att stävja brottslighet. Särskilt inte när politikerna blundar och bara öser in mer pengar till ingen synbar nytta.

Jag är trots allt glad att du tar upp det här. Tonen i samhällsdebatten har ändrats till det bättre på sistone. Och då menar jag inte att den hårdnat. Den har nyanserats. Fler och fler förstår att detta inte kan fortgå.

--------------

Vad gäller dina kompositioner har jag faktiskt aldrig reflekterat över dem. För mig handlar dina bilder till största delen om stämning, och då är komposition inte så viktigt. Det kan till och med vara så att en bild med "bra" komposition saknar den där oron som jag tycker du gestaltar. Lyssna inte så mycket på vad andra tycker i den frågan.
Svar från alf109 2013-05-23 21:21
Nu anser jag inte att sverigedemokraterna är ett fredligt demokratiskt parti om man skrapar lite på fernissan. Även Hitler var en fredlig demokrat tills dess att han fick chansen att avskaffa demokratin. Det är ett ganska välkänt grepp att framställa sig själva som förhållandevis liberala eftersom det skulle vara ett politiskt självmord att göra något annat i en demokrati.

Sedan får du ha vilken åsikt du vill om detta och jag respekterar den även om jag inte delar den.

Hoppas att inte detta svar mynnar ut i någon intellektuell pingismatch alla vet ungefär vart vi står i dessa frågor ändå.
Makten 2013-05-23 22:33
Pingismatcherna kan vi nog hålla oss borta från, ja;-) Det jag inte riktigt kan förstå är varför just SD ska behöva sota för sitt förflutna. Bör man inte värdera dem efter deras partiprogram? Alltså om vi talar om partiet som sådant. Givetvis dras en mängd idioter dit, men jag ser egentligen inget problem med det. I praktiken leder det nämligen bara till att de granskas mycket hårdare än alla andra partier, vilket är bra. Aldrig har väl så många ur ett parti fått utträda på så kort tid, för att de inte lirar med den värdegrund som programmet gör gällande?

Jag vänder mig inte emot att du ogillar SD. Det har jag all förståelse för. Däremot tycker jag att du kastar sten i glashus när du använder epitet som gör att samhällskritiker hamnar i fack de inte tillhör. Du kan verkligen inte både klaga på tabut kring invandring samtidigt som du avfärdar det enda invandringskritiska partiet som nazister, för det är just därifrån tabut kommer. Det går liksom inte ihop. Varken du, jag eller någon annan vinner något på stigmatisering av oliktänkande. Jag tror att du vet det och att detta epitet kom av bara farten.

Jag skulle vilja efterlysa en mer saklig kritik av SD. För min del tycker jag att de har ett stort hål i sin argumentation. De presenterar nämligen ingen lösning. Problemframställningen är däremot en som jag kan skriva under på. Så håll fanan lite högre och sikta bättre. Det kommer att ge större effekt, vill jag lova.

Själv är jag mest rädd för dem som försöker tysta folks åsikter. Och det har jag aldrig någonsin sett eller hört från SD-håll. Sen kan jag precis som du misstänka att det skulle låta annorlunda om de fick större makt. Men då får vi se till att få övriga politiker att börja lyssna. Och hur gör vi det om inte genom att missnöjesrösta? Jag vet faktiskt inte.

----------

Edit: Jag hoppas att du tycker det är okej med en djupare diskussion om vi håller den på en vettig nivå. Jag försöker så gott jag kan:-)
Svar från alf109 2013-05-24 13:14
Fel av mig att kalla SD för nazister, däremot ett värdekonservativt nationalistiskt parti med en hel del tankegods bland annat från extremhögern stämmer givetvis bättre. Och jag har inga problem med att föra en sansad diskussion även om vi inte har samma åsikter alla gånger. för övrigt tycker jag även att du har rätt i en del av det du säger. Givetvis skulle man överge integrationsbegreppet till fördel för assimilering till exempel. Man har ju även gått i den riktningen från 2009 års budgetproposition där man skriver: ”lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund” (prop. 2008/09:01), sedan har detta inte fått några märkbara genomslag i realpolitik än så länge.
Makten 2013-05-24 20:21
Jag måste säga att jag blir lite förvånad när du säger att assimilering är att föredra framför integration, men desto gladare! Där tror jag vi skulle kunna se en tämligen enkel lösning på många av problemen. Se bara på Kanada, där man har en mycket stor invandring, men under mycket stränga krav. Det verkar funka skitbra.

Angående SD så tror jag faktiskt att de flesta skulle ändra uppfattning ordentligt om de lyssnade till vad partiet har att säga (i vilket inte ingår vad vissa idioter gör på fritiden) istället för att läsa vinklade analyser. De är knappast extrema annat än i ett svenskt mellanmjölksperspektiv. Snarare ganska precis det som sossarna var innan Palme.

Trevlig helg Alf. Jag ångrar en del elakheter jag skrivit till dig tidigare. Den här gången känner jag att nivån är en helt annan, vilket uppskattas mycket från min sida.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver