OmTag
OmTag. Att vara opolitisk i sitt bloggande eller till nöds PK
Det kan vara svårt att blogga om saker som känns angelägna utan att det blir politiskt, eller uppfattas som politiskt. Oavsett vilken ståndpunkt man ger uttryck för så ligger detta i sakens natur. Om man nu inte skall vara så där lite lagom Disney PK och bara tycka lite synd om i största allmänhet eller tycka lite illa om på samma sätt.
Jag vill väcka debatt med mina inlägg ibland och det händer att jag lyckas och då blir det politiskt. Politik betyder statskonst och handlar om allt som rör det offentliga om jag inte missuppfattat begreppet. Att agitera är för mig något annat som ibland kan handla om att uppvigla eller att sprida propaganda.
När jag skriver kommer jag givetvis belysa olika frågor utifrån min egen ståndpunkt, det är det enda sättet jag kan skriva på och jag tror att jag delar den egenskapen med de flesta som skriver. Men jag försöker vara saklig i min argumentation och när jag bemöter kommentarer, jag undviker att gå till personangrepp till exempel oavsett om någon ger uttryck för en annan ståndpunkt än min.
Jag anser dessutom att det är viktigt att vara tydlig med att det handlar om mina synpunkter i de fall då jag för fram en åsikt. Jag har märkt att människor som hänger upp sig på vad jag skriver ganska ofta fastnar i något, ibland kanske mindre genomtänkt val av exempel från min sida än själva sakfrågan.
Som senast när jag jämförde EU, ECB och IMF’s piskor och svångremmar, eller utpressningspolitik om man vill mot krisande ekonomier i Sydeuropa, främst Grekland (än så länge) med hur Tyskland behandlades i Versaillesfreden och vad detta ledde till och risken för att ett liknande scenario kommer att upprepa sig i Sydeuropa.
Jag står fast vid de parallellerna och jag är långt ifrån ensam om att se det på det sättet. Det är dessutom en synpunkt som delas av ganska många från höger till vänster i den politiska skalan, så att det skulle vara något som kommer från någon ”tokvänster” stämmer inte om nu någon skulle tro detta.
Hur som helst kommer jag att fortsätta att vara så där lagom icke PK när jag känner för det. Som detta med alla tiggare som befolkar våra gator i städerna till exempel. Jag tycker, liksom de flesta antar jag, givetvis att det är synd om dessa människor. Men samtidigt skulle jag vilja ha en objektiv genomlysning av problemet.
Hur kommer det sig att sådana mängder av dem kommit just hit? Och vad beror det på att det till stor del verkar röra sig om samma folkgrupp från i stort sett samma område? Om de är så diskriminerade i sina hemländer att deras barn inte ges möjlighet till utbildning och de vuxna inte ges möjlighet till arbete vore det då inte angeläget att EU agerade med kraft för att bryta denna misär? En misär som med stor sannolikhet ärvs vidare genom generationer om inget görs och vi bara fortsätter att tycka så där lite lagom PK synd om och underhåller tillståndet genom att ge några kronor för att lätta vårt eget samvete? Var finns genomlysningen av problemet och den politiska viljan att göra något åt det?
Problemet är just att de kommer hit, och det måste bero på något - det är knappast en slump att gatutiggeriet ökat enormt de senaste åren, och det i hela Sverige om jag förstått det rätt. Det är sällan man ser någon ge dem pengar, så det kan inte vara så värst lönsamt, så om Sverige just nu är bästa valet för dem kan man ju undra hur illa det är i andra länder ...
Tack ska du ha Anders.
-affe
Att ha åsikter med en eftertanke tror jag tillhör en demokrati och det tvingar fram ett ställningstagande och detta blir oundvikligen politiskt .
När det gäller tiggeriet som nu blir synligt även för oss i sina olika former kan det i bästa fall få oss att lyfta tanken om hur det borde vara. Tyvärr är det i våra välfärdsdemokratiska system rätt mycket diskrepans mellan vad så kallade folkvalda säger att de vill och vad de sedan åstadkommer. Så ytterst beror det på vilken eftertanke som finns hos oss. Den kan göra skillnad.
Jag tycker att det är lite konstigt att man inte ägnar denna fråga mer politiskt intresse för att komma tillrätta med de bakomliggande orsakerna.
-affe
Angående tiggarna så är jag väldigt kluven. Jag hör från visst håll att det är ligor som skickar ut tiggarna och från andra håll att det är föräldrar som försöker få ett bättre liv till sin barn. Jag skänker när jag har kontanter på mig och överlåter resten åt dom som har mer koll.
/Janne
-affe
Dock en liten kommentar. Du skriver: "... Jag har märkt att människor som hänger upp sig på vad jag skriver ganska ofta fastnar i något, ibland kanske mindre genomtänkt val av exempel från min sida än själva sakfrågan."
Om man väljer att stödja sin ståndpunkt med hjälp av exempel, och någon ifrågasätter exemplets relevans - då är det inte att gå in på något sidospår, utan ett påpekande att den sakfråga du för fram står utan stöd, eftersom exemplet inte håller.
Hälsningar/ Björn T
När det gäller bloggande har jag min blogg här och ingen annan stans, och egentligen är det väl inte svårare än att man undviker de inlägg man inte är intresserad av? Jag skriver ju i huvudsak om fotografi, något som långt i från alla gör som mest skriver om sina vardagsbestyr till exempel tycker jag.
Man kan till exempel som privatperson mycket väl akumulera stora kapital genom att belåna sig över skorstenen, i avsikt att föra en expansiv ekonomisk privatpolitik för att få igång rulljansen - så att sedan mer kapital än lånens värde genereras. Sedan tar man vinsten och kör en ny ronda - under det att man förnöjt hänger upp farbror Keynes på väggen.
Ändå är det ju så att man inte kan driva detta för långt, man måste ha en viss fingertoppskänsla. Samma sak gäller nationalekonomin (har jag funnit efter rätt gedigna studier i just nationalekonomi, företagsekonomi, och ekonomisk historia).
För en privatperson kan sådant spel gå över styr - och det kan det göra även för stater. Skillnaden blir dock att privatpersonen får stå där med Svarte Petter - men staten (eller banken) måste hjälpas upp, då det blir för farligt annars. Andra får betala - ofta sådana som inte har gått med på att bevilja några lån. Saken haltar svårt moraliskt, det torde vara uppenbart för alla och envar.
Det förhåller sig alltså så att jag tycker att du blir lite väl rationellt svävande ibland Affe. Det är en kritik som jag tillåter mig, eftersom "du dig i leken ger". Min gamla professor brukade säga: "Peter! Du slarvar med detaljerna - djävulen ligger i detaljerna".
Ekonomi är ingen exakt vetenskap. Frågan är om det är en vetenskap överhuvudtaget - då ämnet saknar flera viktiga kriterier för en sådan. Alfred Nobel skulle till exempel aldrig ha kommit på idén att instifta ett pris i ekonomi.
Min poäng är att; fastän verksamheten är oprecis och i högsta grad spekulativ, kan inte nationalekonomin undandra sig moraliskt ansvar - i stort sett ansvar i enlighet med de kriterier som gäller för privatekonomin. Detta synsätt färgar min syn på Eurosamarbete och Greklands nuvarande situation.