OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Nätverkande och musikskapande

Jag lyssnar mycket på musik och nästan all musik jag gillar har skapats genom fysiskt samspel mellan musiker. Men den nya tiden har ju inte gått musiken förbi snarare ligger musikskapandet i dess framkant, på gott och ont. Jag brukar köpa en del musikertidningar, nu senast köpte jag en som heter Studio & live.

När man bläddrar i dessa tidningar blir det ganska uppenbart att en stor del av musikskapandet idag sker hemma och vid datorn. Det finns pluggar för i stort sett allt och möjligheterna att redigera och lägga till allt från stråkar till trummor direkt i datorn är oändliga.

Med andra ord behövs inte de andra musikerna, och om man ändå vill ha dem kan man nätverka och hela världens musiksnickrare finns tillgängliga via bredbandsuppkopplingen. Detta är givetvis i grunden bra, men jag funderar på om man inte missar något på vägen?

Musikskapande är bara en spegel över hur samhället utvecklas i stort, vi tillbringar alla mindre tid med personliga möten och mer med näsan nedtryckt i någon skärm.

Hur som helst: Nästan all musik jag gillar har skapats genom fysiska möten mellan musiker! Och frågan är om vi inte blir en helt annan art om vi överger det fysiska mötet till förmån för nätverkande via datorer och smarta telefoner?

Inlagt 2014-01-22 00:12 | Läst 1426 ggr. | Permalink
När jag var ung på 70-talet lyssnade jag mest på jazz. En massa stora musiker kom hit till Örebro vars konserter jag såg: Weather Report, George Duke, Herbie Hancock m.fl. Sen kom punken med en fantastisk energi samtidigt som jazzen blev lite för "duktig". Därefter kom hip hopen, "The Message" fullkomligt invaderade min skivspelare. Och mitt uppe i alltihopa härjade Kraftwerk och Bob Marley.

På 80-talet var det dags för House att blomma ut från samma mylla i Chicago som bluesen en gång vuxit fram ur.

Nuförtiden lyssnar jag lika gärna på colombianska farbröder som spelar cumbia, som mer datoriserat "tillverkad" musik. Precis som jag ibland interagerar med människor jag fotar men ibland tar en bild på ett tomt skyltfönster mitt i natten.

Du behöver nog inte oroa dig, handarbetad musik som möte mellan människor kommer att fortsätta finnas. Den får bara stå ut med sällskapet av en del nördars egenproducerade alster.

Musik är musik är musik, typ.

M.v.h. /LG Skantz
Tänk att Bach, Mozart och Beethoven inte hade någon dator och deras musik lever fortfarande och spelas tillsammans med de andra klassiska genier överallt i världen, en gång per vecka. Och de har till och med skrivit alla noter och alla arrangemang själva. Och det är inga 3-minuters-låtar. Mozarts Don Giovanni är en "musikslinga"som pågår 3 timmar, till exempel.
Allt annat av dagens låtar är bara luft!
Jag tror inte det är så illa som du beskriver det Affe. Visst finns det många som sitter hemma och häckar alldeles för mycket, men både fotografer och musiker träffas faktiskt. Speciellt om det är något "riktigt" man ska göra. Att lägga på stråkar hemma vid datorn för en demo är väl ok, men sen måste man ut o träffa folk. Min son spelar tex gitarr hårdrock och inte sitter dom vid datorn direkt. Dom ses hellre och jammar ihop.

Förhoppningsvis så ger den nya tekniken istället ett komplement som bara är positivt. Likadant är det tex med fotosidan. Jag har träffat många människor härifrin IRL så att säga och det är folk jag aldrig skulle träffat annars. Så internet bidrar till fler möten än färre :-)

mvh Tommy
Tack ska ni ha.
-affe



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?