OmTag
OmTag. Arbetslinjen och lösdrivarlagarna
Suckarnas bro, ursprunget till begreppet finns i Venedig men även Långholmsbron kallas i folkmun för suckarnas bro. Långholmen fungerade länge som fängelseö som startade med ett rasp och spinnhus på 1700-talet.
Problemet med lösdriveri var stort och eftersom man på den tiden ansåg att sjukdom, arbetslöshet och påföljande fattigdom var självförvållat skulle dessa stackare straffas. Om de bara bemöttes tillräckligt hårt skulle de skaffa sig ett jobb ansåg man.
Ursprungligen kallades det för försvarslöshet vilket innebar att alla som inte hade laga försvar, alltså arbete och bostad, skulle dömas till allmänt arbete vilket skulle ge billig arbetskraft och motverka lösdriveri och tiggeri och dessutom skulle behovet av fattigvård minska.
Olika former av denna lagstiftning hängde kvar ända till 1965. Allt detta går under det samlade begreppet ”Arbetslinjen och lösdrivarlagarna”.
Det känns ju skönt att ingen idag ser sjuka och arbetslösa som människor som hellre lever på bidrag och allmosor och som bara med de rätta incitamenten, piskor i form av hårdare regler och lägre ersättningsnivåer alltså, skulle arbeta istället. I dag har vi tack och lov kommit längre där vi ser sjukdom och arbetslöshet som en olycka som kan drabba vem som helst och som vi därför garderar oss mot genom olika försäkringar (sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring osv) just för att det inte skall kunna skyllas för att vara bidrag, allmosor och en belastning av ogina personer i lyckligare omständigheter.
Givetvis är dessa försäkringar utformade så att de skall vara under den tid olyckan varar och att försäkringstagaren inte skall behöva gå från hus och hem, precis som en brandförsäkring alltså.
Bilden är fylld av stämning!
Tex på arbetslösa, sjuka och även på pensionärer! Man har ju sänkt ersättningarna för dessa grupper,
och det tolkar jag som att "dom borde ut och arbeta i stället för att vara hemma"!
/B
Ha det demokratiskt gott! /Thomas
-affe