OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Joachim Fest: Hitler en biografi

Jag håller på och läser Joachim Fests stora biografi om Hitler. En bok jag haft i bokhyllan några år, en mastig pjäs, som jag först nu gett mig i kast med. Jag har tidigare läst Bullocks bok om Hitler och den stora skillnaden som jag uppfattar det är att Bullock mer förklarar Hitler som en anomali där Fest förklarar tidsandan och stämningarna som både skapade och gjorde Hitler möjlig. Hitler var ett barn av sin tid i betydligt större utsträckning än vad man normalt förstår tror jag.

Den extrema antisemitismen till exempel som man ofta försöker förklara som ett psykopatiskt drag hos Hitler, var förvisso det men det var dessutom ett allmänt tankegods i stora delar av Europa vid den tiden.

Även fascismen livnärde sig till stora delar på samma antisemitiska hat och konspirationsteorier. Judarna, påstod man, drev konspirationer i syfte att förgöra nationens identitet och förslava dess människor. Den Judiska konspirationen låg bakom allt som inte fungerade, och det var mycket.

I dag kan vi nog som liberaler lätt tro att det var galna idéer som drevs av en handfull fanatiker. Men så var det inte; dessa skruvade idéer, som bottnade i en hopplös undergångsstämning, hade stöd i de breda folklagren, från de fattigaste daglönarna ända upp till de mest förmögna aristokraterna.

När man idag lyssnar på retoriken är det ganska mycket som känns igen. Må vara att den inte är lika grovhuggen som i början av 1900 talet, åtminstone inte i Sverige. Men det är samma hot som målas upp, hotet mot nationen och den nationella självkänslan. Den skyldige har kanske bytts ut, men det är samma uppmålade rosenskimrande nationalitet man vill tillbaka till även om den aldrig funnits i verkligheten och hotet utgörs nu som då av den andre, den som inte är vi.

Inlagt 2015-01-20 01:02 | Läst 1124 ggr. | Permalink
Undrar vad som hänt om Hitler kommit in på konstskolan han sökte till? Kanske hade han träffat begåvade judiska konstnärer där som fått honom på andra tankar. Vad hade hänt om han fått frisedel till armén och sluppit den personliga upplevelsen av det nesliga nederlaget under första världskriget och revanschlusten det innebar. Nu blev det inte så utan det psykopatiska och perversa fick fritt spelrum tillsammans med andra med liknande personlighetsdrag. Syndabockar har alltid funnits och utpekats av människor, som känt sig hotade av olika anledningar, och lika ofta har populistiska ledare underblåst sådana stämningar. Det gäller att vara observant på sådana tendenser och stoppa dem i tid.
Svar från alf109 2015-01-20 10:32
Jo det var många omständigheter som samverkade till att han blev den han blev.
Jag tycker att det är oroande att man idag ofta ser för lättvindigt på liknande tendenser i samhället, det verkar som om många inte inser allvaret i dagens situation trots alla tecken både här och runt om i vår omvärld. Partier med liknande agendor är på frammarsch i hela Europa och här verkar många tycka att det inte är någon fara.
-affe
Amerikanarna gjorde en psykologisk profil på Hitler under kriget där de träffade otroligt rätt. Det finns en intressant dokumentär om det.

https://www.youtube.com/watch?v=v1W8I8uoVPo
Svar från alf109 2015-01-20 13:29
Jag är ingen stor beundrare av psykologer, titta bara på Thomas Quick. ;)
Med andra ord är jag ingen direkt anhängare till att Hitler kan förklaras genom misslyckad potträning. ;)
-affe
Joakim K E Johansson 2015-01-20 14:03
Där håller jag inte med dig :-) Sättet att skapa en psykologisk profil på Hitler la grunden till de profiler som bland annat FBI numera använder med gott resultat. De stämmer i regel alltid. Och att den tidiga barndomen präglar våra personligheter starkt är också välkänt och dokumenterat.

Men visst, självklart var det många samverkande faktorer som gjorde honom till den han var. Inte bara potträningen :-)
Svar från alf109 2015-01-20 14:28
När det gäller profilering är ju psykologin bara en del, dessutom kollar man mycket på tillvägagångssättet och om man kan hitta mönster när det gäller serieförbrytare till exempel. Att man utifrån detta drar slutsatser om förövarens eventuella uppväxt är nog att tillskriva det hela lite väl mycket.
Att Hitler var en narcissist och psykopat råder det nog inga tvivel om, men det är slutsatser som man med lätthet kunde dra redan av de vid tiden av honom själv publicerade skrifterna. Att han drogs med självmordstankar var inte heller någon hemlighet, liksom hans extrema reaktion på alla former av bakslag.
-affe



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?