OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Prylsport

Foto är en prylsport, det märks inte minst här på fotosidan. Kamerafabrikanterna får berätta om sina nya och kommande produkter och nyheter slås upp stort i artiklar och forumtrådar. En ny kamera från Canikon väcker betydligt mer uppmärksamhet än någon artikel om någon fotograf. Man kan ana en nästa religiös tro på att verktygen är det som gör bilderna.

För egen del håller jag på med två ganska olika typer av fotografering, dels de långsamma nattbilderna med större filmformat, 6 x 6 cm och 4 x 5”, och dels mitt vardagsplåtande med småbild. När det gäller den tekniska kvaliteten är den viktigare när jag plåtar med de större formaten. Plåtar jag med småbild så är de bilder jag tycker mest om, som de av mina föräldrar till exempel, ganska lite beroende av teknisk bildkvalitet.

Vissa bilder tycker jag till och med tjänar på att de inte är knivskarpa och perfekta i alla delar. Hur som helst tycker jag att ett par frågor i pryljakten kan vara befogad: Vilken teknisk kvalitet behöver jag för att kunna titta på och visa mina bilder på det sätt jag vill? Och vad gör jag idag för att uppnå maximal kvalitet från de prylar jag redan har, i den mån jag anser det nödvändigt? Plåtar jag med ett stadigt stativ, exakt skärpeinställning och objektivet nedbländat till optimal bländare?

Det är inget fel i att vilja ha det värsta pengar och den egna plånboken tillåter, i dagens system som kräver ständig tillväxt i ekonomin för att inte krascha är det till och med nästan påbjudet, men jag tror att de flesta skulle må bra av insikten att en ny kamera ganska sällan kommer att göra att bilderna man tar blir speciellt annorlunda.

Visst, om man är nöjd med sina bilder och bara vill ha bättre teknisk kvalitet så köp en ny kamera, annars är det nog mer fruktsamt att börja fråga sig varför inte bilderna blir som man vill ha dem? Eller kanske till och med att börja med att fråga sig vilka bilder man vill ta, och vad man tycker är viktigt att fotografera? Om man först finner svaret på den senare frågan kanske man kommer fram till att kameran har ganska liten betydelse.

Man kan sedan skaffa sig den i alla fall, men slipper juga för sig själv och andra utan kan gladerligen erkänna: ”Jag skaffar mig den här kameran för att jag vill ha det värsta, inte för att mina bilder kräver det.”

Inlagt 2015-02-17 03:31 | Läst 1392 ggr. | Permalink
Huvet på spiken, Alf. Bilderna i första rummet. Sedan kan man fundera på vad man behöver för att ta dem. Det går att ta skitbilder med kameror i alla prisklasser. Och det går att ta bra bilder med kameror i alla prisklasser också. Först när vi genomskådar pryl-lurendrejeriet och funderar på den där snubben bakom kameran och hans bildseende, då är vi på väg nånstans. Mot bättre bilder.
Svar från alf109 2015-02-19 00:33
Tack ska du ha Thomas.
-affe
Bra text Affe som jag borde läsa flera gånger eftersom mina kamerabyten har blivit för många de senaste åren! Ska försöka vara nöjd och koncentrera mig på just bilden nu om det går. Ha det gott!
Svar från alf109 2015-02-19 00:34
Tack ska du ha Dan.
Det är kul med prylar. ;)
-affe
Idén kommer alltid först, sedan kunskapen - och därefter kameran. Det är många som inte riktigt kommer till den insikten utan vänder på det.
Svar från alf109 2015-02-19 00:35
Tyvärr är vi nog ganska många som tror att vi kan kompensera bristande färdigheter med bättre prylar. :)
-affe
Joakim K E Johansson 2015-02-19 12:38
Jo, man har ju gjort det misstaget själv och lär säkert göra det igen :-)
Själv tar jag många inget vidare bra bilder och inte beror det på utrustningen!
Svar från alf109 2015-02-19 00:35
Tack ska du ha Kjell.
-affe
De längre fotografintervjuerna är rätt vällästa, men utställningsartiklar är i botten. På topp är faktiskt inte teknikartiklarna utan konflikter av olika slag, oftast juridiska.
Svar från alf109 2015-02-19 00:41
Tragiskt att det är så svalt intresse för fotografi. Men det är ju inte heller så många som har kunskap och förmåga att fördjupa sig i fotografi. Tekniker där emot finns det hur många som helst.
-affe
Det kom fram en fotograf när vi satt och fikade i pressrummet i Jokkmokk tittade intresserat på mitt objektiv Canon 35-350 ganska slitet och tejpat utanpå Fungerar det fortfarande? frågade han? Själv visade han ett nytt 500 Canon med det senaste finesserna. Jag tror att ditt objektiv kostar lika mycket som villan jag köpte för ett par år sedan i Rökå 130 000. Jag tror inte att det nya alltid gör bättre bilder.
Svar från alf109 2015-02-19 00:41
Bra bilder beror oftast på något helt annat än dyra prylar.
-affe



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?