OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Stadsmiljöer genom tiderna

Ibland funderar jag på varför det byggs i staden på det sätt det görs idag? Områden växer upp likt grupper av sterila sjukhusmonoliter vart än det byggs. Om människorna själva får välja finns ganska starka indikationer om hur de vill bo och hur omgivningarna borde utformas. Ändå fortsätter man på inkört spår?

Jag tror att vi vill känna någon sorts ombonad samhörighet till området där vi bor, och moderna sjukhus brukar sällan vara speciellt hemtrevliga. Ändå verkar det som om många av de som utformar dagens boendemiljöer och hus har sina förebilder i Södersjukhusets sterila och opersonliga salar och fasader.

Givetvis kan vi inte kopiera 16-1700 talets bebyggelse rakt av, men det finns mycket att lära av en stadsbild som lever och har så gjort i flera hundra år. Framför allt då miljön fortfarande ofta är den man söker sig till om man har möjlighet.

Inlagt 2015-04-07 19:49 | Läst 718 ggr. | Permalink
Jag tycker att du har rätt. Men att som arkitekt rita annat än nymodernism är svårt på gränsen till omöjligt. Skolorna tar in ett blandat gäng ungdomar. Ut kommer konforma svartklädda yrkesutövare. Det finns en doktorsavhandling, av Catharina Sternudd, som visar att vanligt folk tycker som du. Och även arkitekter då dom väljer bostad åt sig själva. (Sthlm Söder är extremt arkitekttätt.)

Stockholms stadsbyggnadskontor drev under en period idén att husen skulle passa i staden. Det vart ett jävla liv på arkitektkåren. Tänk St Eriksområdet. Kultursidorna vojade sig. Byggindustrin som vant sig vid enstegstätade plastputsfasader vojade sig.

Personligen jobbade jag för Gotland. Tack vare en begåvad byggnadsnämnd med stark kulturkänsla gick det att styra över till det vi kallade anpassning till lokal byggnadstradition. Då jag visade resultatet på en stadsarkitektkonferens blev det oro i salen. Ett allt mer hotfullt mummel ökade i volym tills en kollega inte kunde bärga sig utan ställde sig käpprak upp i bänken och sa ifrån: Så här får det inte gå till! Vår tids byggande måste spegla vår tid!

Att vår tid på många sätt är en av dom hemskaste i historien (två världskrig hittills och en omättlig utplundring av resurser) verkar inte betyda nåt.
Svar från alf109 2015-04-07 22:24
Jo det verkar som om arkitekterna ofta går i otakt med kunderna på ett helt annat sätt än vad som skulle vara möjligt när det gäller annat.
Tack ska du ha för dina initierade reflektioner. :)
-affe
Peter Söderberg 2015-04-08 00:33
Lyfter på hatten. Måns - tack för inblick! Det verkar vara väldigt polariserat, men visst måste det få finnas gråzoner, hur mänsklig arkitektens reaktion än är. Och bra ämne att lyfta fram Alf, kudos. :)
Stockholm har blivit som en stor byggarbetsplats…..(ta en titt på stockholmprojekt.blogspot.se)
Visserligen behövs det bostäder men hoppas bara man inte offrar Stockholms själ med att bygga alla dessa höga betonghusen…..för inte är det så vackert. Det var nog med Hötorgsskraporna. Det kanske finns folk som trivs att bo så här? hälsningar, Marie
Svar från alf109 2015-04-08 22:33
Det verkar dessvärre inte som om vi kan hoppas för mycket på våra byggherrar.
Om vi trivs eller inte verkar ofta vara underordnat viljan att bygga monument över sig själva tyvärr.
-affe



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver