OmTag
OmTag. Det handlar om bekräftelse
Vi har ganska olika sätt att finna våra vägar genom livet, men vi vill synas de flesta av oss. Den nya tekniken ger oss en massa möjligheter att synas, vi kan till exempel som här blogga. Vi kan posta en massa på facebook, vi kan vara aktiva i olika forum på nätet osv.
Den gemensamma faktorn för alla dessa nya sätt att göra sig hörd är att vi måste skrika mer eller mindre konstant, vi syns så länge vi skriker och försvinner till historiens skräphög ungefär lika fort som vårt senaste skrik klingat ut. Detta för med sig att vi ofta offrar eftertanken och det genomtänkta i vår jakt på likes och kommentarer. Vi börjar, likt en drunknande, skrika allt oftare och högre för att inte dras ned under ytan i mediabrusets malström. Kvantiteten och sensationerna blir allt, kvaliteten och eftertanken inget i den nya världen av ögonblickliga mikrobekräftelser.
Det är ganska nytt för vår tid detta behov av ständiga bekräftelser från en mer eller mindre anonym massa, bekräftelser som dessutom ofta är ganska tomma sådana, bara att ligga lågt med bloggandet några dagar så ser man hur många som egentligen undrar vart man tagit vägen eller saknar det man skriver.
Jag tror också att det kan medföra att man bekräftas för ”fel saker” åtminstone om man ser utveckling som ett mål med livet. Just detta att kvantitet premieras i så hög utsträckning samtidigt som ytligheten är nästan total driver på just kvantitet och yta. Ganska få av de som klickar in på våra bloggar läser verkligen det som skrivs tror jag, och jag anser mig ha visst belägg för den åsikten. Det är ganska enkelt att se att de mest innehållslösa inläggen får lika många visningar som de med mer substans.
När det kommer till likes på facebook, inklick, kommentarer på bilder osv. handlar det nog ganska ofta om att den som ger respons gör det ”för att ge tillbaks” eller för att hen själv söker respons i sin tur. Nu är det ju som det är och den nya tekniken ger oss ju möjlighet att, till exempel, visa upp våra bilder på ett sätt som vi inte hade möjlighet till tidigare och det är givetvis något positivt för de allra flesta av oss. Men jag tror att det kan vara värt att ha i bakhuvudet vad som driver alla dessa mikrobekräftelser och vad de egentligen har för värde på ett djupare plan.
Men det finns även andra aspekter på varför vi exempelvis bloggar. Bloggen också kan vara ett sätt att kanalisera tankar och för att för dagbok. Så funkar det för mig i alla fall. Och bloggskrivande kan vara ett tidsfördriv.
Jag tycker det är givande att gå tillbaka och läsa om vad jag varit med om och vad jag tänkt. Man glömmer så lätt. Jag får mina bekräftelsebehov tillfredsställda på annat sätt samtidigt som jag har lite onödigt höga kvar på mina bloggtexter – detta gör att jag bloggar för sällan.
-affe
Sen kan man ju diskutera vad som menas med premieras. Visst kan man se trafikredovisningen som en premie, men man kan ju se mer nyktert på siffrorna. Jag uppskattar uppriktiga kommentarer och är nöjd om jag får några sådana. Hur många klick som redovisas säger ju inget om hur inlägget mottags. Jag tror inte att klickjagandet sker på någon annans bekostnad utan att det är det totala antalet klick som ökar.
-affe
/ Bengt
-affe
-affe
Ett roligt ord förresten, jag försökte googla fram någon sorts härledning av det men lyckades inte. Det skulle vara kul att få veta mer om det.
Jag får nöja mig med att titta på din bild just nu, den faller mig verkligen i smaken.
Ha det gott! /Thomas
http://www.lycka.se/bekraeftelse/
Nu är jag övertygad om att du redan känner till allt detta, men ändå. :)
-affe
Och mängden gör nog inte bara mig avdomnad, utan nog de flesta (medvetet eller omedvetet), vilket blir extra lök på laxen i en oändlig nedåtgående spiral. Att publicera sina egna bilder känns mest fruktlöst och onödigt då de, bra eller dåliga, liksom ändå aldrig syns (eller gud förbjude hinner kännas) i bruset.
Jag gick efter tio år som fotograf till arbeta med internet när det ännu var i sin linda bara för att jag inte kunde stå emot driften att vara med att forma detta nya spännande till synes gränslösa och jämlika medium.
Jag hyste stor tilltro till allt positivt det kunde föra med sig. Och jag såg definitivt inte baksidorna av utvecklingen av vilka du nämner en här.
Men förhoppningsvis leder utarmningen till något annat, en motreaktion eller bara helt andra sätt att verka - någonstans i bedrövelsen lyckas jag alltså tydligen hitta hopp om att riktig substans och innehåll hittar sina vägar till att existera och nå fram.
Och även idag finns det undantag, om än väldigt få. Men även de slocknar för mig osunt snabbt.
Jag är rädd att jag tror att vi, dagens människor och dagens samhälle, har tappat något väldigt viktigt, och något vi existentiellt i ett längre perspektiv absolut behöver. Så det är lätt att undra vart allt detta leder oss i slutändan.
Men för att bryta dystopin lite så tycker jag väldigt mycket om bilden! :)
Särskilt nu efter att jag verkligen tagit mig god tid att stanna upp, känna, fundera och formulera. Den är liksom gjord för det ;)
Allt gott.
Vi har i alla fall tur med vädret, skulle man kunna säga för att få en lite positiv slutknorr. ;)
-affe
Det djupare planet du pratar om är nog något helt annat och något man får i en relation och inte på nätet eller i en bok...
Det jag kan ha åsikter om är att publiceringshysterin kan ha i huvudsak två baksidor som är mindre positiva. För det första jagar det på en ganska infantil nätkommunikation och ett okritiskt förhållande till sådant som publiceras, bara att kolla när hatet drar igång på fb till exempel och för det andra premierar det vassa armbågar i hög utsträckning, de som redan har svårt att komma till tals får det ofta ännu svårare på nätet eftersom det är en kommunikationskultur som bygger på att man ofta och gärna öppnar käften, lite som Arne Anka uttryckte det: "Att tänka innan man snackar är som att torka sig i röven innan man skiter" på något sätt. Nu är det som det är, men jag tror att vi alla behöver fundera lite över vilka krafter som är igång och vilka konsekvenser det kan få och vad man kan göra för att förbättra så att fler kommer till tals.
-affe
Nä vi har nog inte skilda åsikter om detta.
Mvh Tommy
Men samhället har förändrats, rejält och rasande fort sedan internet och Facebook och liknande sociala plattformar blev var och ens egendom...det ser jag dagligen i mitt jobb inom förskolan. Både främst hos alla (unga) föräldrar och bland barnen.Daglig kontakt i hallen hinns allt för sällan med föräldrar-personal utan det är genom mail och Facebokk man kommunicerar och visar vad vi gjort under veckan. Två-åringarna handhar mobiler och i-pads utan problem...det är deras vardag. Och fyra-åringarna googlar om de vill veta något...
Att finnas och synas på internet är självklart för den yngre generationen...och att bli bekräftad där är nästan ett måste...för var någon annanstans ska de få den viktiga bekräftelsen???? Dagens unga och föräldrar lever mer i cybervärlden än i den dagliga...och den "gammeldagsa" kommunikationen håller på att tappas...glömmas bort....
Oj det blev ett eget inlägg... :)
-affe