OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. En oroande utveckling och en fotboll

En fotboll på isen, det kan också bli en bild.

Något annat och djupt allvarligt jag funderat över är att IS är på god väg att lyckas med att skapa sitt kalifat? Jag funderar på hur objektiv nyhetsrapporteringen varit egentligen. För mig är det uppenbart dels att de måste ha betydligt fler sympatisörer än vad man gett sken av i media? Hade det bara handlat om ett gäng blodtörstiga vettvillingar och import av krigande galningar hade detta ju knappast varit möjligt och dels måste de ju ha ett massivt ekonomiskt stöd från tunga aktörer i regionen, kriga brukar vara en ganska kostsam sysselsättning?

Jag saknar en ordentlig analys hur det kunnat gå så långt? Liksom talibanernas återtåg i Afghanistan med omgivningar, samma sak där; utan lokalt stöd borde det inte vara möjligt? Vi kan säkert inte göra mycket åt detta här i Sverige, men konsekvenserna sköljer ju över oss i form av floder av flyktingar? Hur har det kunnat bli som det blivit? Hur skall man säkra freden när man skapar det maktvakuum det innebär att avsätta en misshaglig regim? Hur skall man garantera att den avsatta regimen inte ersätts av en ännu värre?

Fanns över huvud taget någon plan för hur man skulle vinna freden och inte bara kriget? Jag får en känsla av att vi i väst sett för mycket Rambo på bio. En oroväckande utveckling är det onekligen, dessutom spridd till delar av Afrika och Asien, vad blir nästa steg?

Själv är jag i en ålder där jag förmodligen slipper vara med om en utveckling mot ett civilisationernas krig, men jag undrar om det går att undvika om inte utvecklingen bryts och hur framtiden i så fall kommer att te sig för våra barn?

Inlagt 2015-05-23 17:53 | Läst 1079 ggr. | Permalink
Enligt ett flertal experter emanerar IS-problematiken ifrån störtandet
av S Hussein och det maktvakum som då uppstod.
Svar från alf109 2015-05-23 20:16
Man kan nog härleda mycket av eländet ända tillbaks till kolonialismen och senare spelet om oljan skulle jag tro. Att USA gick in och störtade sin tidigare bundsförvant S Hussein handlade nog, som det mesta i regionen, till stor del om oljan. Man började förlora greppet om Saudi och såg en möjlighet till en ny oljerik "allierad/lydstat" i regionen skulle jag tro. Att man brydde sig om hur S Hussein behandlade befolkningen är givetvis nys, när han sargade som värst med giftgas och så vidare var han ju deras bästa polare.
-affe
Johan Pihl 2015-05-24 14:01
Fast USA har väl aldrig påstått att de gick in i Irak för att de brydde sig om hur S Hussein behandlade befolkningen? Det var ju pga av Kriget mot terrorism efter 11 september-attackerna, man gick in, om jag inte minns fel.
Läser man bara kvällspressen så får man inga djupare analyser. Brukar lyssna på P1 på jobbet och nog har man där ganska ingående analyserat hur IS vuxit fram och kunnat bli en sådan maktfaktor i regionen.
1. Saudiarabien har stött IS både praktiskt och i sina utfästelser fram till inte för så länge sedan. Nu har de åtminstone sagt sig vara emot dom i teorin.
2. Rika Saudiska oljemiljardärer har skänkt och skänker fortfarande bidrag till IS.
3. USA var till en början ganska likgiltiga till IS, eftersom deras bundsförvant Saudiarabien stödde dom tidigare och för att de var mot Syriens Assad-regim.
4. IS har i de områden de erövrat tagit kontrollen över infrastruktur och kommunikationer. Företag och privatpersoner får betala avgifter och tullar för att använda detta, som IS sedan använder för sin krigföring. Vid erövringen av Mosul (tror det var den staden som de nu förlorat kontrollen över igen) kom IS över en stor summa amerikanska dollar då bankerna länsades. Lär ha rört sig om jättebelopp.
4. IS får inkomster från erövrade oljekällor.
Svar från alf109 2015-05-23 20:12
Jo det ekonomiska är en sak Nils.
Men man skulle knappast gå i land med något sådant här om det inte dessutom fans ett folkligt stöd på marken som verkar vara större än vad man vill erkänna i media. Om alla människorna var emot det skulle knappast några tusen jihadister kunna kontrollera och övervinna sådana jätteområden och så snabbt. Man kan ju bara titta på USA och Nato och deras jätteresurser hur de inte ens lyckats göra sig av med talibaner eller få ordning i Irak. Jag tror att det finns en betydligt mer komplicerad problematik än enbart det ekonomiska.
-affe
Nils Bergqvist 2015-05-23 21:02
Våld och terror gör att den starke och kloke viker sig, och glider med. Hitlertyskland är väl ett bra exempel.
Svar från alf109 2015-05-23 23:40
Jo men man skall inte glömma att Hitler trots allt hade en stor del av Tyskarna bakom sig när det begav sig. Nazismen var långt ifrån den anomali man i efterhand ofta försökt göra den till.
Boken "Islamiska staten" av Loretta Napoleoni (Fri Tanke förlag 2014) förklarar IS styrka i ett söndertrasat Mellanöstern. Peter Säflund och Nils Bergqvist ger några faktorer. Men det finns fler, både som har historiska rötter och som hänger samman med hela den globala utvecklingen enligt Napoleoni. Boken är mycket läsvärd.
Svar från alf109 2015-05-23 23:41
Jo analysen är säkert gjord men i media är det ganska klent med fördjupningar i frågan tycker jag.
Bernt Lindgren 2015-05-24 10:15
Du har rätt, media är inte bra på att förklara orsaker och ge sammanhang. Vi tvingas söka kunskapen själva. I böcker, på Internet, i diskussioner, i föreningar, på möten (t.ex. på ABF eller Folkets hus som drar allt fler), och andra möjligheter som står till buds.
Före detta biträdande chefen för USA's underrättelsetjänst Michael Morell, ger en del ledtrådar i sin bok, The great war of our time". Att kriget mot Sadam Hussein startade på falska premisser stod klart för de flesta redan 2003, och i den röra som man då satte igång, utan att fatta problematiken i regionen, så har vi nu några år senare, IS!
/B
Svar från alf109 2015-05-23 23:42
Man stack ned en pinne i myrstacken och rörde om utan att ha en aning om vad man gjorde tror jag.
Fin bild, och intressant text, Alf.
Svar från alf109 2015-05-26 21:12
Tack ska du ha Johan.
-affe



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver