OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. De etablerade

Funderar lite över Micke Bergs och även Lena Erikssons reflektioner när det gäller de olika fotoeventen som går av stapeln nu under sommaren. Definitivt ingen kritik mot Bengan, Peter m.fl. som gör ett jättejobb för att få dessa händelser till stånd. Men jag kan inte låta bli att få en känsla av att vi är ett ganska begränsat antal gubbar och gummor som mest åker och visar upp våra bilder för varandra.

Visst dyker det upp en och annan utomstående besökare också, men i huvudsak är det ganska samma och ganska lika på något sätt tycker jag. Det är ju samma sak med bloggarna här på fotosidan för övrigt, det finns givetvis en del olika genrer av bloggar, men inom respektive genre är vi nog mest ett ganska litet kompisgäng som läser varandras bloggar.

Micke Berg snackar om den unga fotografin som inte tar plats? Kan det kanske vara så att vi gamlingar inte hittar den bara, kanske ungdomar söker sig till andra plattformar än olika plank och fotosidans bloggar? Men det handlar inte bara om ungdomar som jag ser det, det finns säkert även en massa medelålders och äldre som man heller aldrig ser.

Det fotograferas som aldrig förr, så givetvis måste det finnas mängder av intressant fotografi, men hur hittar man den och hur bereds den plats? Hur lyfter man unga fotografer, eller för den delen duktiga ej etablerade i allmänhet upp i dagsljuset? För jag tror att det är där knuten som måste lösas finns, så länge vi bara är en massa mer eller mindre etablerade gubbar och gummor som ställer ut och åker och tittar på varandras bilder kommer dessa evenemang också mer få formen av privata kaféträffar för dem som redan känner varandra och en liten klick som kanske hastar förbi lite i marginalen.

Gallerivärlden är ju ofta ännu trängre för att inte snacka om de stora jättarna i branschen. Jag har inga lösningar, men tycker att det är värt att fundera över och försöka lägga lite jobb på.

Inlagt 2015-07-26 17:20 | Läst 1406 ggr. | Permalink
Det finns många Vivian Maiertyper där ute. Johan Larsson i Jönköping och Markus Jenemark i Hjo tycker jag är några bra yngre fotografer.
Alf-Magnus 2015-07-26 19:59
Men varför den jakt på Vivian Maierty. Känns som ganska trista upprepningar är det inte dags att upptäcka nya sätt att utrycka sig på.
Svar från alf109 2015-07-26 20:25
Tack ska du ha Thomas.
Alf, Thomas menar nog att det finns en massa fotografer att upptäcka som vi inte känner till.
-affe
N Thomas Meldert 2015-07-27 06:38
Precis så menade jag, Alf Johansson,
Bra blogg om ett viktigt ämne Alf! Min fundering runt det du skriver är att för att få med andra än dom "vanliga" måste det finnas en positiv grundsyn både på sånt som är nytt och sånt som vi äldre möjligtvis inte tycker är så "seriöst". Jag tänker så här För att få fram nya förmågor och framtida toppidrottsmän inom idrotten sker ju satsningar på barn- och ungdomsverksamhet där glädjen att få vara med är viktigare än "nivån" på det som presteras. Jag menar inte att vi ska göra bloggar eller utställningar som är riktade speciellt mot barn och ungdomar men mot alla som vill vara med alldeles oavsett "nivån" på vad som visas. Alltså inte bara satsa på - ge uppmärksamhet åt - dom duktiga!
Hälsningar/ Björn T
Svar från alf109 2015-07-26 20:03
Tack ska du ha Björn.
-affe
Alf håller med det gäller att hitta dem, för de finns. Sen så utvecklas språken och det är nog inte altigt som jag hänger med, men för vissa verkar det bara finnas et sätt att utrycka sig på.

ha det
alf
Svar från alf109 2015-07-26 20:04
Jo det är svårt att hitta och alltid hänger man inte heller med som du skriver.
Ha det fint Alf.
--affe
Jag tror egentligen inte att det föds mera duktiga fotografer idag än det gjorde för 40 år sedan. Teknikutvecklingen gör givetvis att det tas fler bilder och att fler på ett enkelt sätt kan redigera sina bilder väldigt snyggt och klatschigt med diverse program och häftiga appar, som gör att bilderna kan se ut som dom kom från början av 1800-talet eller eller vad du vill. Men till syvende och sist så föds det nog inte fler mästare för det. Bilder som känns är lika sällsynt nu som då. Och ofta passerar de som ändå finns relativt anonymt förbi dagens "15 minuter av berömmelse"-mentalitét, som var och varannan människa tycks drabbad av. Egentligen tror jag att vi som är riktigt intresserade av fotografi och konst är en ganska konstant krets till antalet. Och vi har våra evenemang och tillställningar, utställningar mm ungefär på samma sätt som det alltid gått till. Unga bra och intressanta fotografer tycker jag det kommer upp hela tiden, men inte är det något som växer som löv på träden direkt. Ungefär som det alltid varit som jag upplever det.
Alf-Magnus 2015-07-26 21:24
Tänker på Ulf Lindes resonemang kring begåvning, det räcker inte man måste ha något att berätta också.
Svar från alf109 2015-07-26 21:50
Jag menar inte heller att det skulle vara så många fler bra nu än tidigare. Det jag syftar på är att det är ganska sällan något nytt dyker upp. Det är allt som oftast samma gamla gubbar och gummor som dyker upp i de flesta sammanhang tycker jag. Vart finns den nya tidens Eugene W Smith, Cartier-Bresson, Brassaï, Sune Jonsson osv?

Även den mera "moderna" fotografin domineras ju av gubbar och gummor i stora stycken, Petersen, Moriyama och även de vi tycker är unga är ju knappast det som Engström, Bogren, Sjösvärd, Clarén osv.

-affe

Ps. jag tycker dock att det borde finnas ett samband mellan antalet utövare och bredden på toppen, så fungerar det ju inom allt annat så varför skulle just fotografi skilja sig.
Nils Bergqvist 2015-07-27 00:32
Bredden är givetvis en förutsättning. Men som jag menar är inte den klick som verkligen är intresserade och har talangen, större nu än förut. Det håller sig nog ganska konstant, trots de fina verktyg vi har idag. Sen är väl inte alltid bredden en garanti för bra resultat? Fotboll är vår största och bredaste idrott. Ändå har vi ett tämligen mediokert landslag internationellt sett.
Svar från alf109 2015-07-27 01:18
Vi är 9000000 Nils, Tyskland till exempel är väl 80000000, tror att detta betyder en del i sammanhanget. ;)

Min tanke var att i och med att fotografering blivit så populärt kanske det drar till sig kreativa människor på ett annat sätt än om det inte var det. Det handlar ju om en form bland andra att uttrycka sig.
Alf-Magnus 2015-07-27 08:50
Sen kan det nog vara läge att lyfta blicken från Fotosidans horisont. Fotosidan gör inget för att spegla den fotobaserade konsten utan är en tummel plats för fotoklubbs estetiken. Tycker det är dags för Sverige att få et forum för den seriösa fotografin. Skulle kunna var ett projekt för Hasselbaldstiftelsen efter som den intuitionen gör en del för att visa och uppmärksamma ny ung fotografi.
Nils Bergqvist 2015-07-27 09:42
Jag förstår hur du menar, men tror kanske att de kreativa människor som fotot drar till sig idag, inte genererar fler intressanta och duktiga fotografer. Att det finns bra verktyg och fina möjligheter för den som inte är så tekniskt bevandrad i olika traditionella tekniker (eller har möjlighet att lära sig dom), gör inte att det blir fler riktigt inbitna och duktiga. De som var riktigt intresserade och drivna (och hade något att säga) för,r lärde sig att bemästra det som behövdes. Sen undrar jag om inte det där med att foto är populärare än nånsin, är lite av en myt? Visst, alla har mobiler och fler bilder tas, men alla hade Instamatic förr (även om betydligt färre bilder blev tagna). Visst, alla lägger ut massor av bilder, men är dom bättre för det? De som är intresserade lär sig givetvis att bemästra den nya teknikens möjligheter, men jag undrar om det verkligen genererar fler "masters"? Sen har väl den vanliga (oförvanskade) fotografin idag kommit lite i bakgrunden, den ses som något som bara finns där naturligt och inte är något märkvärdigt. Istället är det den datorkreativa fotografin, där man gör mycket med bildernas form i olika datorprogram och appar, som kommit i rampljuset. Spektakulära och häftiga effekter av alla de slag har tagit över mera, och fotografin har delvis närmat sig övrig konst därvidlag. Innehållet tror jag har blivit mindre viktigt, och formen har tagit över mera. Att fler kan göra och gör såna bilder, ger oss kanske inte fler intressanta och bra fotografer?
Vissa saker blir vad man gör dem till. När bjuder in äldre pensionerade fotografer och fotografer som redan fått chansen att visa upp sig flera gånger så blir det som det blir. Samtidigt kan kanske inte alla evenemang locka ett brett spektrum av besökare.

Jag besökte Landskrona fotofestival och där fanns det fler unga fotografer, även om publiken knappast kan kalla ungdomlig. Bland annat fanns fotograferna i Moment där. http://www.momentagency.com Undrar om inte även några från Kontinent (http://kontinent.se) var där också. Alla drivna och förhållandevis unga fotografer.

Jag har upplevt Planket i Stockholm som betydligt unge och med i tiden än Planket i Gnesta. Det är kanske orättvist att jämföra, men det pekar väl i alla fall att det går att påverka vilka som kommer och vilka som visar upp sina bilder.

Tyvärr saknas det ibland en välkomnade attityd mot unga, ofta omedvetet. Jag har lång erfarenhet av fotoklubbsrörelsen och där hör man ofta att "ja, vi vill ha nya unga medlemmar", men få reflekterar över att man måste vara aktiv för att få dem att komma och stanna.
1. Vill man ha in unga i ett sammanhang måste man vara beredd på att ändra på hur man bedriver sin verksamhet. Unga vill lära sig och äldre vill socialisera, om man ska hårddra det. När det bara blir snack och lite verkstad på fotoklubben så blir det unga missnöjda.
2. Aktivt välkomnande. Någon måste ta hand om de som kommer så att de känner sig välkomna och introducera dem. Och i övrigt behövs en öppen attityd där man aktivt bjuder in de unga i samtalen.
3. En är ensam. Det behöver som regel komma flera unga för att de ska trivas och känna sig trygga.

Jag håller med om att bloggarna här på FS kan kännas lite interna. Under våren har ett gång elever från Gamleby bloggat, men det är tunnsått med kommentarer från äldre medlemmar. Varför inte vara lite nyfiken på vad de gör och ställa lite frågor i deras bloggen?
Svar från alf109 2015-07-27 12:45
Håller med dig om allt du skriver här Magnus.
-affe
froderberg 2015-07-27 14:11
Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Landskrona fotofestival.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?