OmTag
OmTag. Utforska närområdet
Jag plåtar gärna mina nätter i närområdet, Reimersholme är ett populärt mål för mina utflykter. Det finns olika skäl till detta, det främsta är säkert lathet men också att jag gillar att plåta i ett område jag verkligen känner. Att mina hundar som alltid är med på mina promenader kan vara lösa är också en fördel.
Även på Långholmen har det blivit en del nattbilder, men jag tycker att Långholmen känns lite ödsligt på natten. I bland har vi gjort utflykter till andra delar av staden, men då har jag som regel bestämt mig för det i förväg, inte samma spontanitet med andra ord.
Jag håller på och skannar om en del nattbilder eftersom hårddisken de låg på havererade, en del av dessa bilder har jag visat tidigare, andra inte.
Eftersom många är intresserade av teknik kommer här lite information:
Mina kvadrater, vilket är de flesta nattbilderna, är plåtade med en Hasselblad 503 cx, jag använder 50, 80 och 150 mm objektiv. 80 mm är min standard och 50 åker på i trängre stadsmiljöer, 150 mm använder jag ganska sällan.
Jag plåtar med svartvit film på natten, som regel en 100 asa tkornsfilm. Ilford Delta 100 är en favorit eftersom den är lite mjukare i kontrasten än till exempel Kodak Tmax 100. På dagtid föredrar jag film med traditionellt korn, men på natten föredrar jag tkornsfilm eftersom de som regel har bättre reciprocitetsegenskaper vilket innebär att de inte förlorar känslighet vid långa tider på samma sätt vilket i sin tur betyder att kontrasten inte skenar lika mycket.
Just kontrasten är annars det som kan ställa till det, exponerar man för teckning i lågdagrarna rusar högdagrarna av naturliga skäl, dels är kontrastomfånget väldigt stort på natten i stadsmiljö och dels gör nämnda effekt sitt till för att ytterligare öka kontrasten. Det går att kompensera en del för detta vid framkallning, jag underframkallar regelmässig 1-2 steg (mer blir inte bra då negativen tenderar att bli grå och kontrastlösa) och dessutom väljer jag framkallare och spädning som ger en kompenserande effekt. Rodinal i spädning 1+100 med försiktig agitering var annan minut funkar bra för mig har jag kommit fram till.
Bilderna är tagna inom 10 minuters gångväg hemifrån.
Intressant att läsa om hur du gör. Din analoga teknik har uppnått en sällsynt perfektion. Kan tänka mig att bilderna är ännu mer njutbara på papper.
Min egen bladarutrustning var tyvärr för gammal för att ge tillräcklig precision. När kvicksilvret föll blev slutartiderna opålitliga och jag jagades jämt av ljusläckage och ojämn frammatning.
Ljusläckagen i magasinen är ju ganska vanliga men dessbättre någorlunda enkla att fixa. Tiderna på alla centralslutare (och även andra mekaniska slutare) måste ju hållas igång för att inte klegga ihop. Mina tider funkar nog inte alls är jag rädd eftersom jag kör med bulb för det mesta. ;)
-affe
"1-2 stegs underframkallning" kan du beskriva detta lite närmare ..
Håller med föregående talare , "sällsynt perfektion".
Men stor källa till inspiration
// Kaj
Exponera efter nominell känslighet och framkalla som om det var en lägre känslighet alltså till exempel exponera efter 100 asa framkalla som 25 asa. Kallas -2 framkallning om man jobbar med zonsystemet till exempel.
-affe
-affe
Kaj