OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Pryltest!!

Det testas kameror och objektiv så det står härliga till. Olika rön från förståsigpåare tillkännager att kameran X och objektivet Y är hopplösa fotoapparater och endast borde få göra tjänst som bokstöd.

Hur bra behöver det då vara för att tillfredsställa våra behov av visuell njutning? Det beror givetvis på vilken bild och vad vi tycker är viktigt, för egen del anser jag att många bilders värde har, om ens någon, så åtminstone en väldigt svag koppling till maximal teknisk kvalitet. Visst, det finns bilder där den tekniska kvaliteten är en viktig del av uttrycket, men ganska ofta är det inte så.

Den tekniska kvaliteten är tillräcklig när jag upplever att bilden förmedlar det jag vill att den skall förmedla, svårare är det inte. Jag är själv lite av prylsnobb när det gäller mina objektiv till exempel, men det betyder inte att jag ratar annat för att bilderna inte är tagna med prylar jag själv skulle välja.

Som regel är det så när jag tittar på bilder att jag inte ens har en tanke på vilka prylar som använts. Om bilderna inte blir som jag vill ha dem är det ytterst sällan prylarna det beror på.

Inlagt 2015-08-10 16:36 | Läst 1109 ggr. | Permalink
Jo tänk vad kull jag haft med en My etta, utan den hade inte de bilderna blivit tagna

ha det
alf
Svar från alf109 2015-08-10 16:46
Bäst bilder kommer vi alltid att ta med det vi har till hands. :)
-affe
Hej Affe Prylarna Är inte så hemskt viktiga men ändå. Jag har nu kombinationen Fujifilm X-T10, med fujis 27mm/ 2,8,motsvarar C;a 41mm. En väldigt fin kombination tycker jag.Men eftersom jag nu mera vill vara mycket närmre missar jag plötsligt, och borde ha backat, och måste nog därför välja en 23mm / 1,4./ 35mm Det blir svårt , jag gillar verkligen mitt 27mm objektiv.
. Men flera objektiv passar inte mig.Jag måste växa in i avståndet. Just nu känns det som jag vuxit ur 27mm.
Så kan det vara.PS Då är man glad att kameratillverkarna finns till.
/ Bengt
Svar från alf109 2015-08-10 17:58
Jo vilka brännvidder vi föredrar är en annan sak som ju är knutet till hur och vad vi vill fotografera. Men om jag är nöjd med en relativt "billig" glugg så finns ingen anledning att köpa en mycket dyrare och ljusstarkare till exempel om jag inte behöver just ljusstyrkan. På samma sätt med kameran, ger den en bildkvalitet som jag tycker räcker för mina bilder finns ingen anledning i att grotta ned sig i megapixlar och dynamiskt omfång.
-affe
bassa 2015-08-10 18:48
Alldeles rätt Affe. Kul ibland att följa nördarnas tekniska snack när en ny produkt dyker upp.
Dom är väldigt insatta och har synpunkter på tillverkarna måste jag säga, men till vilken nytta?
Det är frågan.
/ Bengt
Dom två objektiven jag använder mest är den ena från slutet av 70-talet och den andra från -92, funkar och levererar åtminstone tillräckligt bra för mig!
Har en del "modernare" men dom är inte lika trivsamma att fota med, stora och tunga!

Kenneth
Svar från alf109 2015-08-10 20:49
Jo det viktiga är att det funkar för en själv. :)
-affe
Så sant! Och väldigt fin vovve.

"Man får vad man betalar för" sägs det ibland.

"I bästa fall får man vad betalar för" skulle jag vilja säga. Och ibland kan man få mer. Köpte ett Pentax SMC-M 50mm f/1.7, alltså en 1970-talslins (tror jag), på Myrorna för 150 kronor. Himla kul att plåta med. Skarpare än det mesta och raktecknande vilket ibland är viktigt för mig då jag fotar ex vis byggnader. Sen finns brister i motljushantering och det blir ju omständligare att fota manuellt men jag fick faktiskt en nytändning av "dyrgripen".
Svar från alf109 2015-08-10 20:50
Just raktecknande och harmonisk oskärpa är två punkter jag också sätter högt.
-affe
Visserligen talar jag i egen sak, men nog tycker jag att tester kan ha ett värde. Ska man fotografera landskap eller arkitektur kan det vara bra att ha koll på om vidvinkeln har en vettig kantskärpa eller inte.
Svar från alf109 2015-08-10 22:07
Jag har inget emot tester Magnus. Men ganska många skulle nog, handen på hjärtat, utveckla sitt fotograferande mer av att faktiskt fotografera och titta på bilder än att läsa tester. Det verkar finnas en ganska utbredd vanföreställning att det är prylarna som inte duger om bilderna inte blir som man vill ha dem, det ligger också i ganska mångas ekonomiska intresse att vi alltid skall vara så där lite lagom missnöjda med det vi har så att vi blir lydiga och bra konsumenter. Kolla bara den senaste tråden om sonys vs canons sensorer, en kamera som var toppen bara för ett tag sedan är nu i princip oanvändbar enligt vissa eftersom det kommit en sensor med ett par stegs extra dynamik på bas iso. Och om ett tag dyker det upp en ny sensor med ännu lite bättre dynamik och högre upplösning och vipps är allt tidigare skräp åter igen, och så mal det på.

Som opinionsbildare kunde ni ju gå före och visa i praktik att detta i de flesta fall är nys om man tar och betraktar bilder som de flesta av oss faktiskt gör. Oavsett så blir det ett självspelande piano detta eviga missnöje och fokus på att prylarna bara duger till något nytt dyker upp runt hörnet som eldas på av kamerapressen och personer i forumtrådar.
-affe

Ps. Om vi vill ha en levande fotografi i framtiden kan det ju vara vettigt att propagera för att folk köper lite mer fotobildböcker i stället för ständigt nya prylar för att ta samma skitbilder som med de gamla. ;)
Anders F. Eriksson 2015-08-10 23:25
Grejjen är väl att en del är mer intresserade av tekniken än bilden och gärna erkänner det. Det jag tror många upplever som störande är de som inte erkänner det, utan envist hävdar att tekniken är jätteviktig och inte visar någon förståelse för de som tycker annorlunda. Jag tycker själv det är kul med den tekniska sidan av fotograferandet, men jag fotograferar gladeligen med i stort sett vilken kamera som helst och tycker det är meningslöst för mig att gnälla på vilken kamera det än må vara - det gör ingen nytta för mig, och de som råkar ha en sån kamera och vara nöjd med den blir bara sura eller möjligen besvikna.

Objektiva tester är bra (så objektiva de nu kan vara) för den som ska köpa kamera (eller andra prylar), men testerna läses förstås också av de som redan råkar ha prylarna (eller tänkt skaffa dem) och en del av dessa sparkar bakut om det råkar skrivas något som helst negativt om dem vilket leder till den typ av diskussion vi just nu har i forumet.

Prylar är kul, och prylar som har bättre mätbara prestanda ger en teoretisk möjlighet till bättre bilder. Jag tog MC-körkort för en månad sedan och har köpt en BMW från 2002 - prestandasiffrorna på den BMW:n är synnerligen blygsamma jämfört med nya motorcyklar med mycket mer effekt och lägre vikt, men jag kan definitivt inte dra nytta av den effekt min redan har (95 Hk och massor av Nm) - ändå är jag väldigt väldigt nöjd med hojen. Den tar mig dit jag vill, och jag har jättekul på vägen. Det är förstås inte helt jämförbart med kameror och fotografi, men lite :)
froderberg 2015-08-11 00:01
Det här är ingen ny diskussion, men jag tror att det är grundläggande fel att ställa bild mot teknik. Det är nog väldigt få som på allvar tror att deras bildutveckling hänger på tekniken, men ett stänk av sådana tankar kan drabba en ibland.

Begränsningen i olika personers fotografiska utveckling beror mycket mer på nivån av engagemang än att folk tror på att tekniken ska göra jobbet. Trots allt finns det många med litet teknikintresse som inte kommer så långt.

Att alla inte är lika engagerade är fullt naturligt. Jag har själv flera intressen, men det är bara inom foto som dagligen engagerar mig och där jag ständigt försöker utvecklas. Naturligtvis kan man öka engagemanget hos sig själv och andra på flera sätt. Det är ju det vi försöker här på Fotosidan genom olika artiklar och aktiviteter.

Jag tror inte så mycket på att markera mot teknikfokusering som du är inne på. Canon-tråden som du refererar till är faktiskt full av inlägg som handlar om "good enough", från mig och från andra. Och just den tråden är ju rätt extrem och rör bara en liten del av den stora fotointresserade massan.

Våra tester, och de flestas andra, försöker inte sälja in prylarna som testas utan försöker bara tala om hur de presterar. Jag tror det skulle te sig något märkligt att förse testerna med någon form av varningstext. Och som jag skrev tidigare så tror jag att väldigt få går runt i tron att nya prylar är avgörande för deras bildutveckling.

"Som opinionsbildare kunde ni ju gå före och visa i praktik att detta i de flesta fall är nys om man tar och betraktar bilder som de flesta av oss faktiskt gör. Oavsett så blir det ett självspelande piano detta eviga missnöje och fokus på att prylarna bara duger till något nytt dyker upp runt hörnet som eldas på av kamerapressen och personer i forumtrådar."

Jag håller som sagt inte med om din verklighetsbeskrivning av orsakssambanden. Men jag tror att många av våra intervjuer med olika duktiga fotografer stärker folk i deras uppfattning att bra bilder mer hänger på fotografen än tekniken.

"Ps. Om vi vill ha en levande fotografi i framtiden kan det ju vara vettigt att propagera för att folk köper lite mer fotobildböcker i stället för ständigt nya prylar för att ta samma skitbilder som med de gamla. ;)"

Vi kan inte skriva folk på näsan. Men jag skriver ju ständigt ledare med budskap kring bild och fotografisk utveckling. Och vi tar upp utställningar och fotoböcker. Intervjuar fotografer och så vidare. Men hur mycket vi än gör det kommer det att finnas folk som inte påverkas utan går ut och tar bilder och sedan kollar hur skarpa de är.
Svar från alf109 2015-08-11 01:04
Fotosidan är nog helt enkelt fel forum för mig.
Anders F. Eriksson 2015-08-11 01:13
Det tror jag inte - dina bloggar är vällästa och uppskattade, även om det finns folk som tycker annorlunda.
Alf-Magnus 2015-08-11 09:33
Alf det är på tiden att folk inser att Fotosidan inte är för människor som utrycker sig med fotografiska bilder. Eller som Ulf Fågelhammar uttryckte det, "Fotoosidan är ett hot mot fotografin i Sverige"
froderberg 2015-08-11 12:43
Min tes är alltså att engagemanget är den enskilt största faktorn som påverkar den fotografiska utvecklingen, själva grundförutsättningen. Engagemanget kan stimuleras på olika sätt och det är där vi som fototidning och sajt ska sätta in stöten.

Om ni inte håller med Alf och Alf, så motargumentera gärna. Men påståenden utan motivering, som " Fotosidan inte är för människor som utrycker sig med fotografiska bilder", bidrar ju knappast till en konstruktiv debatt eller någon förändring.
Svar från alf109 2015-08-11 14:03
Jag tror faktiskt att det finns en motsättning mellan bild och prylar åtminstone på en sajt som denna. Det är min erfarenhet både härifrån och från andra sajter. Där man försökt hantera prylar och bild på samma ställe tenderar prylarna att tränga undan bilden. Det drar helt enkelt en annan publik, inte för att bildmänniskor alltid skulle vara ointresserade av prylar utan därför att prylmänniskor inte behöver vara speciellt intresserade av bilder och är så många fler. Det finns givetvis dem som är intresserade av bägge delarna, men om man drar till sig den stora mängden som främst tycker att det är kul att snacka om prylar trängs de andra ut. Inget vare sig fel eller specifikt för fotosidan.

Jag har ju varit med ett tag så jag har sett detta, inte bara här utan på alla sajter jag hängt på genom åren. De som försöker dela sig mellan bild och prylar kommer att gravitera mot prylarna ganska fort. Detta märks så till vida att kvaliteten på bilddelen brukar sjunka liksom intresset där då ganska många mer eller mindre ger upp den delen.

Samma utveckling kan man se i fotomagasin till exempel, där Kamera & Bild, som du känner väl Magnus, tog den inriktningen ganska tydligt när du själv tog över styråran.

Nu säger jag alltså inte att detta är fel, märk väl, ur ett kommersiellt perspektiv är det kanske till och med rätt eller den enda vägen som är möjlig om man inte fungerar som ideell organisation. Det jag säger är att teknik och bild har svårt att samsas utan att bilddelen är den som trängs undan i hög grad.

Om vi inte är ense om detta så upplever vi helt enkelt verkligheten på olika sätt.

Ps. kanske nödvändigt att tillägga är att med bild så menar jag inte kvantiteten bilder i absoluta tal, utan kvaliteten, intresset och diskussionerna runt bild. Kvantiteten är givetvis större än någonsin, kvaliteten och intresset ofta minimalt. Nu finns de som menar att detta är ett elitistiskt synsätt, jag håller inte med om detta. Oavsett nybörjare eller gammal räv så kan jag välja mellan att bara presentera de bilder jag själv verkligen tycker är värda att visas för en större publik eller att använda sajten för att tömma mina minneskort och allt däremellan.
froderberg 2015-08-11 15:30
Jag förstår ditt resonemang. Mitt perspektiv är väldigt praktiskt. Jag står ensam för redaktionen och jobbar 80 procent med att fylla tidning och webb. Till tidningen har jag en del frilansare till hjälp. Hur ska jag fördela dessa resurser?

Min erfarenhet är att det krävs rätt mix för att bli attraktiv. Rena pryltidningar som Proffsfoto är inga kioskvältare. Rena bildtidningar säljer inte heller bra. Det är en mix som behövs för att ge en trevlig variation som lockar. På webben är det faktiskt inte teknik som ger mest läsare.

Ibland köper jag in reportage från olika fotofestivaler, men responsen är så dålig att jag kan undra om det är värt det. http://www.fotosidan.se/cldoc/massrapport-gallerister-fran-hela-varlden-visade.htm
http://www.fotosidan.se/cldoc/fransk-fotofest-ger-inspiration.htm
PS gjorde en sökning här på fotosidan på namnet Arels, märkligt resultat noll
froderberg 2015-08-11 15:14
Det finns en fotofestival i Arles. Det är kanske den du avser? Om du söker på Arles får du träffar.

Som jag svarat tidigare så är resurserna att bevaka utländska fotofestivaler begränsade. Vi har dock rapporterat från Landskrona Fotofestival som är mer relevant för vår svenska läsekrets. Vi har även rapporterat från fotofestivaler i New York, Paris och Baltikum med flera,

Vi vill givetvis skriva mer om olika fotografer och fotografiska händelser. Att sluta skriva om teknik för att kunna göra det vore dels att överge konsumentjournalistiken och dels inte hållbart i längden.
Alf-Magnus 2015-08-11 16:24
Tja handlar det inte om att inte överge sponsorerna. Jo jag hittade lite mera om Fotofestivalen i Arles med rätt stavning men så knapert om fotofestivalernas fotofestival tycker jag är symtomatisk fotosidan. Det var trots allt där Strömholm, Petersen med flera Svenska fotografer fick sitt internationella genombrott och rankas fortfaran som en av de viktigaste.
Måste väl få tycka till litet jag också! :)
Nu debatterar jag inte i sak, utan tycker bara till om Fotosidan! (Och det här har jag tyckt i några bloggar tidigare också.) Fotosidan e en Community, fått pris för det tidigare, är då träffpunkt för människor, här med kamera, så skulle jag vilja påstå, och då blir spännvidden mycket stor, för det e många som har kameror numera! ;)

Och jag har hittat min lilla nisch här på FS, bloggen, kanske bloggar jag litet för mycket, och ibland om "fel" saker! ;) De e då det hettar till liksom i kommentarerna!

Och har under de här åren på FS hittat fotovänner som jag även träffar privat, och de fotovännerna hade jag nog inte kunnat träffa utan FS. Och så har jag under åren hittat fram till de grejer jag gillar på FS, och skippar det jag inte gillar! Det har fungerat bra, och det fortsätter jag med! :)
/Bengan
Svar från alf109 2015-08-11 14:24
Nu tror jag inte att vi egentligen har speciellt olika uppfattningar i denna fråga Bengan. Du själv till exempel har ju många gånger haft synpunkter på bildkvaliteten i främst gatufotopoolen och om jag inte missminner mig gett uttryck för att du numera ser bloggen som den främsta inspirationskällan för att stanna på fotosidan?

Jag förnekar inte heller fotosidans förtjänster som socialt kontaktforum.

-affe
Benganbus 2015-08-11 15:05
Å när jag tyckte om gatufotopoolen,
så sa jag att jag tycker det e väldigt mycket semesterbilder i poolen!
Då blev några jättesura på mig! :)
/B

Ps. För övrigt så tänker jag ta en fika på cykelfiket i fd Skatteskrapan i morgon vid 15.30-tiden! :)
Svar från alf109 2015-08-11 16:10
Får se med fikat, det beror lite på dagsformen. ;)
-affe
Jag gör som Bengan, skippar det jag inte gillar. Man kan aldrig hitta ett forum med bara sånt man själv gillar. Men visst gör du rätt Alf, som kommer med kritik. Vi är trots allt betalande medlemmar.
Svar från alf109 2015-08-12 19:43
Jag tycker att det är trist att slagsidan ligger så markant åt prylar, och en hel del av pryldiskussionerna tycker jag också blir ganska infantila. Men jag läser det jag vill även om jag tycker att det skulle vara kul om det skrevs mer om fotografi och tankar rund fotografi.
-affe



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?