OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Konst och teknik

Varför jag inte gillar konstbegreppet när det handlar om fotografi? Anledningen är att man ofta tenderar att jämföra icke jämförbara bilder med samma måttstock. Konstbegreppet, det postmoderna, är ju dessutom utökat till att betyda ungefär  att om jag anser att det är konst så är det konst. En annan definition är att om konstetablissemanget anser att det är konst är det konst. Enkelt uttryckt kan det betyda precis vad som helst eller ingenting.

Men som sagt, det jag upplever som ett problem ibland är att man försöker jämföra äpplen med päron eller ännu värre köttbullar med flygplan. Man ställer ofta helt olika typer av bilder mot varandra och förklarar den ena som bra och den andra som dålig helt utefter vart man har sin egen smak.

Det ställer också till det rent praktiskt ibland, som till exempel Moderna museet som uttalat att dokumentär fotografi inte är konst och därmed inte heller något man skall ägna sig åt. Detta skulle inte vara något problem i sig men blir det när man anser att viss dokumentär fotografi tydligen är konst, som Cartier-Bresson och några fler till exempel.

Om man istället en gång för alla kallade olika former av fotografi för fotografi skulle mycket av den språkförvirring och de oändliga ”krigen” mellan olika smakriktningar kunna få ett slut tror jag. För, varför är det så viktigt att något definieras efter ett helt odefinierat begrepp?

En annan sak jag funderat lite över är hur många som verkar övervärdera eller missförstå teknikens betydelse, dels för bilden i sig och dels för handhavandet i meningen att kameran eller tekniken X ger "bättre" bilder än Y.

När det gäller en sådan sak som mina egna nattbilder tagna med svartvit film och större format till exempel handlar det inte främst om att det ger en överlägsen teknisk bildkvalitet. För mig handlar det om ett annat förhållningssätt till fotograferandet, det långsamma blir en meditation i sig och ger en ro och eftertanke som i bästa fall avspeglar sig i bilderna. För att ta de bilderna behöver jag det långsamma förfaringssättet och det har ganska lite med att göra huruvida det rent tekniskt blir bättre eller inte.

Jag plåtade en del natt med min Canon 5D Mk2 jag hade för några år sedan och använde stativ och HDR-teknik för att styra dynamiken och rent tekniskt blev de bilderna lika bra. Men jag övergav det av anledningen att det meditativa försvann och därmed också, för mig, hela anledningen till den typen av nattbilder. Det blev liksom inget när jag tappade inspirationen som det långsamma gav.

Jag tror att man kan jämföra med en musiker, där kanske inte publiken märker så mycket men musikern själv märker klart skillnaden om hen är inspirerad eller om hen spelar på rutin.

Annars ser man på fotosidan på sina håll att det varit lördagskväll och att kassörskan på Systembolaget fått jobba lite 😘.

Inlagt 2018-02-18 02:53 | Läst 4969 ggr. | Permalink
Rosenlundare är det fotografi eller konst?
Kan du se skillnad på soluppgång och solnedgång på ett foto?
En bild är nog konst, bra eller dålig ;-) oavsett teknik.
Svar från alf109 2018-02-18 14:17
Med dagens konstbegrepp är allt eller inget konst och dessutom är det upp till var och en att avgöra.
Min poäng är att detta ställer till det ibland.
Håller fullständigt med dig ang. konstbegreppet jag har svårt med detta evinnerliga kategoriserande av allt, det förefaller mest som ett väldans revirpinkande, är ett foto bra i mina ögon så är det oavsett motiv, teknik, eller vad någon annan tycker. /Leif M
Svar från alf109 2018-02-18 14:18
Håller med.
Läser med intresse och igenkännande det du skriver och slutar med ett leende. Enklast är ju att säga att den här bilden tycker jag om, den gillar jag inte, när det kommer till kritan är det väl det det gäller?
Hälsningar/ Björn T
Svar från alf109 2018-02-18 14:19
Jo det är ju det, ibland ställer det till det bara, som att vi inte har något fotografiskt museum som vårdar det fotografiska arvet till exempel.
Det bästa är nog att köra på som man gör och försöka komma framåt, både i bildseendet och bildskapandet. Om det sen kallas konst, gatufotu, dokumentär, rosenlunderi eller något annat, det får den som vill lägga tid på gräva ner sig i. Konstbegreppet är ju annars rätt accepterat, då vi ju har både konstakademi och konsthögskola. Och inom åtminstone akademien finns väl linjer med inriktning på fotografi? Utbildningen till konstnär är ju också ganska lång, längre än utbildningen för att bli hjärnkirurg. Men många vill kalla sig både konstnärer och fotografer och det dom gör för konst, trots att de saknar utbildning för det. Så det är ju ett synnerligen svårtolkat begrepp som det finns många åsikter och uppfattningar om.
Svar från alf109 2018-02-18 14:22
Min poäng är att det ställer till det en del om man försöker jämföra bilder som inte kan jämföras, jag har skrivit om detta tidigare. Den dokumentära samhällsskildrande fotografin till exempel borde ju, anser jag, ha ett museum i sin egen rätt då jag anser att den är viktig ur flera aspekter. Men så länge den rörs ned i "konsthinken" tillsammans med allt annat som idag kallas konst lär det inte hända tror jag.
He he, brukar själv notera ibland att det måste nog vara fredag eller kanske lördagskväll när jag läser vissa bloggar, om jag nu själv inte vet det.. Låter rätt skönt med det långsamma fotandet, även om jag själv helst sover då.. Bra berättat, och det är fantastiskt hur mycket olika syn det finns på det här med att ta foton.. känns som det är en aktivitet som verkligen kan passa alla!
Hälsn!
Svar från alf109 2018-02-18 14:23
Tack ska du ha Jan.
Förutom att det du skriver är utomordentligt intressant, måste jag bara säga att bilderna du visar här, är för mig konstverk! I synnerhet bild nummer 1 som gärna skulle få hänga på min vägg. :-) Ursnygg!

Hälsar
Eva
Svar från alf109 2018-02-18 14:24
Tack för de vänliga orden Eva.
Bra formulerat Alf! Och som alltid bilder som berör.
Ses/pe
Svar från alf109 2018-02-18 14:24
Tack för det Per-Erik.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver