OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Olika svartvitt.

En anledning till att jag plåtar raw och konverterar mina filer till svartvitt i efterhand är att att jag ofta vill ha olika bilder konverterade på olika sätt. Det händer även ganska ofta att jag gillar att leka med olika varianter av samma bild eller att jag i ett senare skede kommer tillbaks till gamla bilder och gör dem på ett helt annat sätt.

Datorn ger ju dessutom helt nya möjligheter att enkelt förändra och prova sig fram mellan olika varianter med ganska radikala skillnader i slutresultat. De här tre bilder är tagna de senaste nätterna med Nikon Z6 II och Nikon Z50/1,8S. Bildbehandling och konvertering är gjorda i Lightroom och Silver Efex.

Inlagt 2024-05-07 05:03 | Läst 677 ggr. | Permalink
Ja,exakt så. Raw- guds gåva till fotograferna, särskilt vi som har svårt att bestämma oss ;-)
Seriöst, det digitala negativet gav en ny dimension till digital bildframställning när det dök upp på tvåtusentalet. Och ett litet nytt sätt att tänka. Man bestämde filmkvalitet efter att man tagit bilden.
Den översta bilden ligger rätt nära en enbitsbild, eller streckoriginal som man sa ibland i den analoga tiden.
/Gunnar S
Svar från alf109 2024-05-10 21:40
Tack ska du ha Gunnar.
det går att göra så mycket med en raw-fil idag och ofta kommer jag tillbaks till någon gammal bild och gör den på ett nytt sätt.
/Affe



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver