OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Teknik och datoriserade spökskrivare.

Jag liksom många andra känner mig bekymrad över vansinnet i världen just nu. Det blir svårt att försöka tralla på och skriva om fotografi eller hur goda midsommarjordgubbarna var som om inget hänt när man ser vad som sker i och med världen.

När det gäller midsommar och jordgubbar så flöt helgen på som vanligt för mig numera, alltså som vilka dagar som helst och det blev inte heller några jordgubbar.

På fotosidan går snacket vidare om det analoga vs det digitala, olika gluggars förträfflighet osv. Jag tar mina bilder och lyckas få dem, rent tekniskt, som jag vill ha dem. Men det handlar inte så mycket om teknik, egentligen är dessa diskussioner lika intressanta som om man gjorde en huvudsak av vilka penslar någon konstnär använde.

Det viktiga är som vanligt om vi har något att ”säga” med våra bilder och om vi har förmågan att få det sagt.

Gillar man det analoga skall man givetvis köra analogt, gillar man det digitala skall man lika självklart köra digitalt. Det ena ger inte bättre fotografer och bilder än det andra, bra bilder handlar om något helt annat.

Sedan detta med AI? Det är en helt annan sak då det blir tveksamt vem som skapat. Det dyker allt oftare upp både i bild och text och det kan vara i stort sett omöjligt att avgöra vad som är skapat av AI och vad som inte är det.

Jag träffar ofta på texter som är misstänkt AI genererade, men återigen är det omöjligt att bevisa om den som påstår sig vara skribent inte är öppen med det och knappast någon skulle erkänna att de inte själva skrivit det som de påstår sig skrivit. Man kan ibland bli misstänksam när texter skiljer sig stilistiskt från det som man vet att personen skrivit själv, men som sagt längre än till en misstanke kommer man inte.

Hur som helst tycker jag att det är en tråkig utveckling om människor börjar hålla sig med datoriserade ”spökskrivare”, framför allt ställer jag mig frågan om de inte har något att säga själva.

Inlagt 2025-06-23 01:41 | Läst 362 ggr. | Permalink
Det har nog inte så stor betydelse vad vi själva tänker, om rätt eller fel tyvärr, man får göra sin grej och inte bry sig så mycket!
/B
Svar från alf109 2025-06-23 11:33
Jag bryr mig inte så mycket, men tycker att det är en trist utveckling.
/Affe
” Det viktiga är som vanligt om vi har något att ”säga” med våra bilder och om vi har förmågan att få det sagt.”
Exakt så Alf!
/per-erik
Svar från alf109 2025-06-23 11:34
Tack ska du ha Per-Erik.
/Affe
Bekymrad över vansinnet, ja. Bild som på sitt sätt illustrerar mörkret som breder ut sig.
*
Englands drottning Victoria använde akvarellpensel nummer 7.
*
AI: I går försökte jag hitta uppgifter om en bok jag läste för länge sen. Tänkte stjäla titeln till min blogg idag. Jag kom ihåg titeln och författarnamnet, Martens. Letade i svenska och engelska och holländska Wikipeda, ingen Martens som stämde.
En enkel AI-sökning med Chat GPT gav besked att nån sån Martens inte fanns. Hade mitt minne svikit?

Jag tog nya tag med ChatGPT. Nämnde the great depression och lite mer. Och har man sett på tusan, roboten grävde vidare och hittade Herman Martens. Sen tillverkade den en massa snömos som jag skrev om till min text.
Svar från alf109 2025-06-23 11:40
En sak om man använder tekniken som man använder till exempel Wikipedia eller nätet som källa, en annan sak om man låter tekniken skapa sin egen text. Fint att din fru hade en bra dag
/Affe
Att fotografera är ju inte bara "att trycka på en knapp".Bilden är viktig, men så även tekniken. Du har ju själv lärt Dig tekniken och har den numera i ryggraden. Diskussioner om teknik är viktiga på Fotosidan, och att jämföra med målarens penslar håller inte.
Claude Monet använde sig av olika typer av penslar i sitt måleri, inklusive stela penslar för tjockare färg och mjuka penslar för detaljer.
Monets penseldrag inom impressionismen är kända för att vara snabba och spontana, vilket skapar en speciell textur på duken.
Jag har besökt en Monet-utställning i Danmark för några år sedan, där guiden berättade om Monets teknik och val av penslar. Monet skapade ju 33 bilder av katedralen i Rouen, och på utställningen visades några av dem. Mvh Wolfgang
Svar från alf109 2025-06-23 12:09
Givetvis kan diskussioner om teknik vara viktiga och lärorika, det var inte det jag syftade på egentligen. Det jag tycker ofta blir fel är om man framhåller att den egna tekniken på något sätt gör mig till en bättre fotograf. Om vi tar Monet som exempel så menar jag att hans storhet kom från att han hade något att ”säga”, han valde sedan olika tekniker för att få det sagt. Det är alltså inte så att han först fick tag på en massa verktyg som sedan gjorde konstnären. Ibland kan jag tycka att det jag läser i en del bloggar vill ge intryck av att storheten i fotografi mer handlar om den tekniska kunskapen om verktygen och om man har denna så är man en bättre fotograf. Det värsta är dock om vi påstår eller tror att någon är en sämre fotograf om denne inte besitter samma tekniska kunskaper. Man skaffar sig de prylar och kunnande man behöver för att ta och framställa de bilder man vill ta och göra. Ibland kan jag få för mig att man resonerar tvärt om, alltså att prylarna och tekniken är det som ger bra bilder. Om detta stämde så skulle det ju innebära som exempel att alla som knallade runt med en Leica-m laddad med svartvit film och framkallade själv tog bättre bilder än någon som gick runt med en digitalkamera, om jag föredrar analogt och Leica-m, och det är nonsens som jag ser det.
/Affe
du skriver
"Hur som helst tycker jag att det är en tråkig utveckling om människor börjar hålla sig med datoriserade ”spökskrivare”, framför allt ställer jag mig frågan om de inte har något att säga själva."

samma med bild, så klart

men, för mig blir det viktigaste av detta, som du själv skriver ... man kan själv bli misstänksam ..

just att plötsligt inse att tilltron till det äkta
blir en osäkerhet
just det, misstänksamheten växer
efter flera blufförsök via falska exakt kopierade fakturor
är jag nu misstänksam

en känsla som vuxit sig starkare via fler blufförsök
det senaste på Kivra där någon lagt en transparent hyresfaktura som ett lager ovanpå med en betalknapp
som fotovan såg jag det, kollade lite runt den och då försvann den
jag ringde naturligtvis till deras säkerhetsråd och berättade

ja, men
min tillit till systemen fick en svacka
en svacka som består

du skall inte bry dig så mycket säger någon
redan uppgiven person
vem vet
vet man vad något betyder nuförtiden
eller kanske var det en tillrättavisning
in i ledet Alf

men jag vill bry mig
vara uppmärksam på livet runt mig
jag vill leva
se och höra

men kollar noga det jag läser och hör


som Bengts AI svarade på hans fråga om foto,
direkt avskrivet från bloggen ser det ut så här
"Taktil betyder "känselrelaterad" eller något som kan uppfattas genom beröring. När man pratar om något som är taktilt inom konsten eller teknologin, menar man ofta att objektet eller verktyget ger användaren en direkt fysisk upplevelse. När du använder en analog kamera så kan den taktila upplevelsen innebära:
- Känslan av att vrida på kamerans inställningsrattar (som bländare och slutartid) som ger en fysisk respons.
- Klicket från slutaren när du tar en bild.
- Vikten och texturen av kamerahuset som känns i händerna när du håller i den."

ja, en säkert, för den okunniga som jag, bra beskrivning
från strax efter nyår tror jag

bra skrivet av dig
det finns fler grupperingar, konservativa mm
Svar från alf109 2025-06-23 14:31
Knepigt detta med det "avmoraliserade" samhället där så mycket tycks gå ut på att "blåsa" sina medmänniskor. Detta med AI är ett kapitel för sig, är vi människor ens nödvändiga i skapandet av bild och text längre? Man kan ju låta AI såväl producera bilder som att skriva texter som att läsa och kommentera på dessa. Det dyker även upp AI genererade kommentarer bland annat här på fotosidan och de är redan så "bra" att det är svårt att veta om det finns någon människa bakom eller inte. Då det är en självlärande teknik så går utvecklingen rasande snabbt, kommer datorerna ha någon användning för oss människor i morgon?
/Affe
morgondotter 2025-06-23 17:37
som det ser ut nu
förs ju även krig med elektronik, algoritmer mm
-
lite som när vi lärde oss sänka skepp i mattebokens rutor
-
det enda vi behövs för är det finstilta i att programera, sannolikt
-
bilder och annat skapar sig själva, men utan publik så det blir torftigt när till sist ingen tittar, hör musiken eller läser texten
-
guldet blev till sand sjöng dom sista
-
en liten grupp människor styr väl detta och har biverkningar av inavel
så tog jorden slut och står där tom för någon annan att ta över
-
den närmaste tiden visar oss åt vilket håll det barkar
-
AI i bloggarna
fin
-
vi ger inte upp



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?